Washington
0

Počeo samit SAD - EU o evropskoj dužničkoj krizi

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Američki predsjednik Barack Obama i lideri Evropske unije započeli su u ponedjeljak u Bijeloj kući sastanak čija je glavna tema evropska dužnička kriza, koja bi mogla da ugrozi američku ekonomiju.

Samit se održava u trenutku kada stručnjaci upozoravaju da je kolaps eura samo pitanje dana. SAD smatra da Evropa može sama da riješi svoje finansijske probleme, ali zvaničnici ukazuju da bi ekonomske poteškoće Evrope mogle negativno da se odraze na američku privredu, javio je AP.

Obama će s evropskim zvaničnicima, pored toga, razgovarati i o pružanju podrške razvoju demokratije na Bliskom istoku i u severnoj Africi, saradnji u borbi protiv terorizma i Iranu.

Na sastanku učestvuju predsjednik SAD-a, državna tajnica Hillary Clinton i drugi članovi američke administracije, dok Evropsku uniju predstavlja predsjednik Evropskog vijeća Herman Van Rompuy, predsjednik Evropske komisije Jose Manuelom Barroso, visoka predstavnica EU za vanjske poslove i sigurnost Catherine Ashton i evropski povjerenik za trgovinu Karel De Gucht.