Danas sastanak u Bijeloj kući
0

Obama od Barrosa traži rješenje dužničke krize u eurozoni

SRNA
Foto: AP
Foto: AP
Američki predsjednik Barack Obama vršit će tokom današnjeg susreta u Bijeloj kući pritisak na predsjednika Evropske komisije Josea Manuela Barrosa i predsjednika EU Hermana van Rompuya da se postigne konačno rješenje za dužničku krizu u eurozoni.

U vrijeme kada Njemačka i Francuska pokušavaju da ojačaju kontrole budžeta u eurozoni, Van Rompuy i Barrroso suočit će se sa teškim pitanjem američkog predsjednika koliko bi još mogla trajati kriza.

Analitičari navode da se ne očekuje da će biti postignut neki veći dogovor na sastanku, kojem ne prisustvuju šefovi evropskih država koji treba da donesu ključne odluke o budućnosti eurozone.

Međutim, Van Rompuy i Barroso imaju određeni uticaj kao šefovi ključnih evropskih institucija koje su u središtu napora za borbu protiv krize a koja je pod znak pitanja stavila budućnost evrozone.

Obama je redovno održavao razgovore sa njemačkim kancelarom Angelom Merkel i francuskim predsjednikom Nikolasom Sarkozyjem i samit mu daje šansu da iza zatvorenih vrata pojača pritisak.

Američki predsjednik i lideri EU objavit će saopštenje poslije sastanka i očekuje se da će Obama sigurno ponovo izraziti uvjerenje da se evropsko rukovodstvo može izboriti sa krizom, ukoliko za to iskažu neophodno političko vodstvo.

On je prethodno govorio da je za umirenje tržišta u Evropi neophodno preduzeti "neke teške odluke" ali nije ulazio u detalje šta se time iziskuje.
Analitičari ističu da će sastankom dominirati ekonomski problemi ali da će Obama, Barosso i Van Rompuy izraziti zabrinutost zbog težnji Irana za nuklearnim materijalima, smrtonosnim obračunavanjem sa demonstrantima u Siriji i da će biti govora o dešavanjima na Balkanu i istočnoj Evropi.

Visoki predstavnik EU za vanjsku poltiku i sigurnost Catherine Ashton i američki državni sekretar Hillary Clinton takođe će prisustvovati sastanku, koji se održava dan nakon što je Arapska liga odobrila sankcije Siriji.