Svijet
0

Počeo samit G20 u Cannesu posvećen krizi u eurozoni

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Dvodnevni samit najbogatijih zemalja i zemalja u razvoju iz grupe G20, posvećen uglavnom krizi u eurozoni i usporavanju svjetske ekonomije, počeo je u četvrtak u podne u Cannesu, u Francuskoj.

Francuski predsjednik Nicolas Sarkozy dočekao je šefove država i vlada u Festivalskoj palači na slavnoj Croisetti, nakon što je održan mini samit evropskih lidera posvećen krizi u eurozoni.

Ovaj mini samit, koji je okupio lidere zemalja članica grupe G20 iz eurozone, kao i predstavnike Evropske komisije, Evropskog vijeća i Evropske centralne banke, prekinut je nekoliko puta, izjavio je glasnogovornik Evropske komisije, ne navodeći pojedinosti, javio je AFP.

Konferencija za štampu predsjednika Evropske unije Hermana Van Rompuya i predsjednika Evropske komisije Josea Manuela Barrosoa, koja je trebalo da bude održana krajem prijepodneva, također je otkazana.

Lideri grupe G20 našli su se na radnom ručku, prema službenom programu, prije prve sjednice posvećene grčkoj krizi i eurozoni.

Šesti samit G20 je trebalo da bude posvećen obnavljanju povjerenja, zahvaljujući planu izlaska iz krize koji su prošle sedmice u Bruxellesu izradile članice eurozone i perspektivi doprinosa velikih zemalja u razvoju da se zaustavi usporavanje svjetske ekonomije. Ova lijepa zamisao je propala zbog iznenadne odluke Atine da evropski dogovor iznese na referendum s neizvjesnim ishodom.