Francuska
0

Grčka u centru pažnje samita G20 u Cannesu

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Evropska dužnička drama u četvrtak je bila glavna tema razgovora lidera Grupe 20 najrazvijenijih zemalja svijeta (G20) na samitu u francuskom gradu Cannesu, pri čemu se Grčka suočava s mogućnošću bankrota, a evropski lideri priznaju da bi eurozona uskoro mogla da ostane bez svoje najslabije članice.

Američki predsjednik Barack Obama, predsjednik Kine Hu Jintao i drugi svjetski zvaničnici su u četvrtak oko podne počeli zvanični dio razgovora, nakon jutranjih održanih bilateralnih sastanaka i na brzinu organizovanog sastanka zvaničnika eurozone za razmatranje razvoja situacije u Grčkoj, prenosi AP.

Obama je izjavio da je najvažniji zadatak samita G20 da riješi problem evropske finansijske krize i pozvao je lidere EU da konkretizuju detalje svog ambicioznog plana za spas Grčke, čime bi stabilizovali finansijska tržišta.

Predsjednik Francuske Nicolas Sarkozy, domaćin samita u Cannesu, pokušao je da spriječi da kriza u Grčkoj potpuno zasjeni sve druge teme tog dvodnevnog samita. Sarkozy je naveo kako su se Obama i on složili da bi privatni sektor trebalo da igra veću ulogu u obuzdavanju globalne finansijske krize.

Ruski predsjednik Dmitrij Medvedev je u Cannesu apelovao na Grčku da preduzme hitne mjere za rješenje svoje dužničke krize koje neće biti "egzotično niti populističko".

"Svi sada čekaju dobre vijesti iz Grčke, ali one ne treba da budu egzotične niti populističke. Ne želim nikoga da uvrijedim, ali mislim da naši partneri treba da preduzmu mnogo dinamičnije i odlučnije mjere kako bi uspostavili red", rekao je Medvedev.

"Prezadužene zemlje moraju hitno da započnu fiskalnu konsolidaciju, izjavio je ruski predsjednik i dodao da bi države sa stabilnijim ekonomijama trebalo da "podstaknu tražnju, čime bi olakšali situaciju za slabije članice bloka".

Domaćin samita, Sarkozy, u četvrtak ujutro se takođe sastao s kineskim predsjednikom Hu Jintaoom, kao i s liderima Indije, Brazila, Rusije i drugih članica G20.

Evropski zvaničnici su održali još jednu rundu vanrednih razgovora na temu Grčke, kojima su ovog puta prisustvovali i predstavnici Španije i Italije, dvije velike članice eurozone čija je prezaduženost potresla tržišta i koje se smatraju prevelikima da bi Evropa mogla sama da ih spase.

Sva pažnja je trenutno usmjerena ka Grčkoj, čiji je premijer Jorgos Papandreu početkom sedmice šokirao evropske lidere i svjetska tržišta najavivši referendum o teškom mukom dogovorenom paketu pomoći toj zemlji od eurozone.