{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Počeo samit Evropske unije

F
28.6.2012. u 16:24
0
0
Počeo samit Evropske unije
0
Počeo samit Evropske unije
Čelnici Evropske unije započeli su u četvrtak popodne dvodnevni samit na kojem će pokušati dogovoriti obrise nove, čvršće ekonomske, fiskalne i političke unije za dugoročnije razdoblje, što podrazumijeva i prepuštanje dobrog dijela ovlasti nacionalnih država u korist zajedničkih institucija oko čega će se teško postići kompromis.
Čelnici će se baviti dugoročnom vizijom EU-a, dok s druge strane raste pritisak finansijskih tržišta i evropskih partnera da se hitno pronađe rješenje za dužničku krizu koja se sve više šire. Nakon što su Grčka, Irska i Portugal već u programu međunarodne pomoći, nedavno su Španija i Kipar, zatražili pomoć za svoje banke.

Kamate koje na svoje dugove plaćaju Španija i Italija postoje sve neizdržljivije i postoji bojazan da se one za neko vrijeme neće moći finansirati na finansijskim tržištima.

Hrvatski premijer Zoran Milanović, koji na samitu sudjeluje kao promatrač, izjavio je da očekuje napredak u rješavanju krize, ali ne i definitivni odgovor.

"Evropa očito ide prema višem stupnju političke i finansijske integracije", rekao je Milanović po dolasku na samit. On nije isključio mogućnost da u Evropskoj uniji za godinu dana kada Hrvatska uđe na snazi bude novi ustavni okvir.

"Što će biti za godinu dana kada mi uđemo to u ovom trenutku ne možemo reći. Moguće je da će biti drugi evropski ustavni okvir", rekao je Milanović.

On je dodao da monetarna unije bez čvršćeg fiskalnog povezivanja može funkcionirati u dobra vremena, ali ne i u krizama kakva je sada, javila je Hina.

Samit je započeo tradicionalnim susretom s predsjednikom Evropskog parlamenta, a onda se nastavlja raspravom o Višegodišnjem budžetskom okviru i paktu za rast i zapošljavanje.

U EU-u namjeravaju dogovoriti Višegodišnji budžetski okvir (MFF) do kraja ove godine, stoga ta tema zasad ne izaziva pažnju. Slično je i s paktom za rast i zapošljavanje, koji je već uglavnom dogovoren i koji predviđa da se oko 130 milijardi eura nepotrošenih sredstava iskoriste za investicije koji bi se potaknuo privredni rast.

Tokom radne večere započet će rasprava o izvještaju koji je pripremio predsjednik Evropskog vijeća Herman Van Rompuy u saradnji s predsjednikom Komisije Joseom Manuelom Barrosom, predsjednikom Evropske centralne banke Mariom Draghim i šefom euroskupine Jean-Claudeom Junckerom.

U izvještaju naslovljenom "Prema istinskoj ekonomskoj i monetarnoj uniji", nalaze se prijedlozi za uspostavu bankovne, fiskalne, ekonomske i političke unije.

Prema tom dokumentu, zemlje članice eurozone koje krše pravila o visini duga i deficita morale bi pristati na dijeljenje suvereniteta u budžetskoj politici i prepustiti zajedničkim institucijama u Bruxellesu ovlasti da interveniraju u njihove budžete.

Riječ je o viziji buduće ekonomske i monetarne unije (EMU), koja je u prvom redu usmjerena na zemlje članice eurozone, a njegovi autori ističu da proces "prema dubljoj ekonomskoj i monetarnoj uniji treba biti obilježen otvorenošću i transparentnošću i biti u potpunosti usklađen s jedinstvenim tržištem u svim aspektima".

U izvještaju se daju obrisi buduće arhitekture ekonomske i monetarne unije koja se treba konkretizirati tokom sljedećeg desetljeća, a to uključuje mogućnost promjene evropskih ugovora.

Podrobnija razrada pojedinosti u stvaranju istinske Ekonomske i monetarne unije može se očekivati u izvještaju koje će predsjednik Evropskog vijeća Herman Van Rompuy podnijeti za samit u decembru ove godine, a moguće je i privremeni izvještaj za jesenski samit u oktobru.

Čelnici EU-a na samitu će formalno odobriti početak pristupnih pregovora s Crnom Gorom, koji će u petak biti svečano otvoreni.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: