{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


EU lideri danas o stabilizaciji eura

F
23.5.2012. u 10:28
0
0
EU lideri danas o stabilizaciji eura
0
EU lideri danas o stabilizaciji eura
Šefovi država i vlada zemalja členica EU okupit će se danas u Bruxellesu kako bi, na neformalnom samitu, još jednom pokušali da se dogovore o programu za stabilizaciju eura i rješavanju dužničke krize.
Glavna tema bit će inicijativa francuskog predsjednika Francoisa Hollandea da se uvedu euro-obveznice, čime bi se svi dugovi objedinili pod garancijom cijele EU, prenose agencije.

Ovome se dosad najviše protivila Njemačka, koja bi podnijela najveći dio troškova ukoliko bi se ta ideja ostvarila, a protiv euro obveznice izjasnio se i britanski premijer David Cameron.

Njemačka kancelarka Angela Merkel je, medjutim, nakon nedavnog samita G8 u Camp Davidu, donekle popustila pod pritiskom većine ostalih članica i naznačila da bi euro obveznice pod izvjesnim uvjetima bile prihvatljive.

Na dnevnom redu je i uvođenje takse na finansijske transakcije koje Evropska komisija preporučuje, a čemu se oštro protivi Britanija koja želi da zaštiti londonski Sity kao sjedište evropskih finansijskih transakcija.

Samitom će predsjedavati predsjednik Evropskog vijeća Herman Van Rompuy.

Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: