Generalna skupština UN-a
0

Počeo klimatski samit u New Yorku, Trump nakratko svratio

FENA
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Američki predsjednik Donald Trump nakratko je svratio na cjelodnevni samit svjetskih lidera na kojem se razgovara o klimatskim promjenama na Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija (UNGA) u New Yorku prije odlaska na sastanak koji je imao za temu progon vjerskih manjina i napore njegove administracije da podrži vjerske slobode.

Ranije u ponedjeljak ujutro sekretarka za štampu Bijele kuće Stephanie Grisham kazala je da postoji mogućnost da će gospodin Trump naći vremena da se pojavi na samitu o klimatskim promjenama.

"Raspored mu se stalno mijenja, ali ne bi me iznenadilo kad bi se pojavio", rekla je ona za Fox News, prenosi CBS.

Trump je svratio na sjednicu, gdje je viđen kako sluša raspravu o klimi u dvorani Generalne skupštine. Sjedeći s novom američkom ambasadoricom u Ujedinjenim nacijama Kelly Craft i potpredsjednikom Mikeom Penceom, predsjednik je pozorno slušao izlaganje njemačke kancelarke Angele Merkel oko 10 minuta prije odlaska na sastanak o vjerskim slobodama.

Globalna zajednica i ekolozi postaju sve uznemireniji zbog trendova zagrijavanja koji su nadmašili naučne modele. Na primjer, klimatska studija iz januara pokazala je da se svjetski okeani zagrijavaju znatno brže nego što se prije mislilo. Od 1970. godine, okean je zagrijan 40 posto više u odnosu na prethodne procjene.

UN je na svojoj web stranici navodi da globalne emisije "dostižu rekordne nivoe i ne pokazuju znakove da će prestati rasti", te da su posljednje četiri godine bile najtoplije zabilježene.

"I ta promjena," navodi UN, "opasna je po život" na ovoj planeti, jer donosi veće zagađenje zraka, toplotne valove i veći rizik za sigurnost hrane.