Njemačka
0

Počeo dvodnevni Samit NATO-a u Berlinu

FENA
Foto: AP
Foto: AP
U Berlinu je u četvrtak počeo dvodnevni samit šefova diplomatija NATO zemalja, koji njemački mediji, ocjenjuju kao ''samit o Gaddafiju'', na kome će Libija i Afganistan biti dominantne teme, a na marginama skupa biće, kako se najavljuje, riječi i o Kosovu.

Šef nemačke diplomatije Guido Westerwelle pozdravio je učesnike skupa i rekao da je NATO više od jednog vojnog saveza, "zajednica vrijednosti'', dok je generalni tajnik NATO-a Anders Fogh Rasmussen zahvalio za njemačko učešće u misijama u Afganistanu i na Kosovu.

Njemačka kancelarka Angela Merkel i američka državna tajnica Hillary Clinton, koje su razgovarale pred početak skupa, zahtijevale su smjenu libijskog šefa države Moammara Gaddafija, prenose agencije.

Zajednički cilj je, po riječima Merkel, da Gaddafi ode s te pozicije i omogući zemlji prostor za slobodni razvoj.

Perspektive Libije i Afganistana i reforma partnerskih odnosa, biće dominantne teme susreta 60 delegacija sa 800 učesnika u Berlinu, koji se održava uz najviše mjere sigurnosti.

NATO susret šefova diplomatija je, zapravo, kako kažu iz njemačke vlade, jedan konglomerat različitih skupova, predviđenih za četvrtak i petak.

Osim Libije, na dnevnom redu je i situacija u Afganistanu i to će biti najposjećeniji skup, na kome su učešće najavile 62 delegacije sa 440 učesnika.

Glavna tema razgovora biće, kako je najavljeno, preuzimanje odgovornosti afganistanske vlade za sigurnost i partnerstvo s Afganistanom.

U Berlinu će biti održan i sastanak Vijeća NATO-a na kome bi trebalo da se razgovara o Libiji i Afganistanu, a biće riječi i o takozvanoj partnerskoj politici, koju je NATO s drugim zemljama i grupama zemalja zaključio ili zaključuje.

Na skupu će se raspravljati o reformi partnerskih odnosa alijanse s drugim zemljama ili međunarodnim organizacijama, a planirano je usvajanje i takozvanog ''Berlinskog paketa'' o daljem razvoju partnerske politike NATO-a.

U Berlinu je planiran sastanak i Komisije NATO-Gruzija, NATO-Ukrajina, a na kraju i sastanak Vijeća NATO-Rusija, na kome će se raspravljati o unapređenju i produbljenu saradnje alijanse s Moskvom.