Ponovo smješten u kavez
0

Počelo suđenje Mubaraku, sukobi ispred zgrade suda

FENA
Hosni Mubarak
Hosni Mubarak
Svrgnutom egipatskom predsjedniku Hosniju Mubaraku se u ponedjeljak nastavlja suđenje za ubistvo demonstranata tokom kojeg bi se moglo odlučiti da li će vladajuće vojno vijeće svjedočiti protiv bivšeg predsjednika.

Mubarak, koji je većinu vremena proveo u bolnici otkako je svrgnut s vlasti u februaru, prebačen je u bolničkom krevetu u sudnicu u ponedjeljak ujutro, javila je Al Jazeera.

U sudnici se pojavio u kavezu, zajedno sa svojim sinovima Gamalom i Alaaom, koji su optuženi za korupciju. Kada ga je sudija Ahmed Refaat prozvao, Mubarak je odgovorio da je "prisutan".

Veliki broj advokata koji zastupaju porodice ubijenih demonstranata prisustovali su suđenju. Sudac Refaat je imao teškoće s uspostavljanjem mira u sudnici na početku suđenja.

Stotine policajaca je stajalo ispred sudnice kada su izbili sukobi između pristalica bivšeg predsjednika i onih koji traže da se Mubarak drži odgovornim za ubistva demonstranata.

Dopisnica za Al Jazeeru javila je da će se suđenje više fokusirati na optužbe za korupciju i zloupotrebu položaja zarad lične koristi, nego ubistva demonstranata.