{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Nastavljeno suđenju Mubaraku

F
8.9.2011. u 16:35
0
1
Nastavljeno suđenju Mubaraku
0
Nastavljeno suđenju Mubaraku
Hosni Mubarak (Foto: AP)
Suđenju svrgnutom egipatskom predsjedniku Hosniju Mubaraku, kojeg se tereti za ubistva demonstranata, nastavljeno je u četvrtak u Kairu izvođenjem novih svjedoka.
Kao i na četiri prethodna sudska zasjedanja, Mubarak je stigao do suda iz bolnice vojnim helikopterom, a zatim je na nosilima unesen u sudnicu, prenio je Reuters.

Sud je nastavio sa saslušanjima svjedoka. Jedan policijski službenik je rekao sudu da su sigurnosne snage tokom protesta posjedovale oružje u centru Kaira i da im je sugerirano da upotrijebe oružja protiv demonstranata.

Advokat odbrane je nato rekao da svjedok nije bio u poziciji da to zna.

Početkom ove sedmice nekoliko svjedoka policajaca je reklo da ni Mubarak ni njegov ministar unutrašnjih poslova Habib el-Adli, kome se također sudi, nisu naredili policiji da puca u demonstrante, što je razbjesnilo advokate porodica oko 850 ubijenih.

Sudac je u srijedu iznenadio prisutne u sudnici kada je najavio da će se u nedjelju na sudu pojaviti predsjedavajući vladajućim Vrhovnim vijećem oružanih snaga i bivši ministar odbrane Mohamed Husein Tantavi.

Šef oružanih snaga Sami Enan i Omar Sulejman, Mubarakov bivši šef obavještajne službe, također će svjedočiti narednih dana, zajedno s ministrom unutrašnjih poslova Esamom el-Esavijem i njegovim prethodnikom Mahmudom Vagdijem.

- Odluka da se pozovu Tantavi i drugi visoki zvaničnici je sigurno dobra stvar, ali će ročište biti zatvoreno za javnost kako bi se osiguralo pravedno suđenje - rekao je Mohamed Adel, jedan od aktivista u protestima.

Ove policijske izjave su razbjesnile advokate porodica ubijenih demonstranata. Oni su rekli da su policijski službenici promijenili svoje prvobitne iskaze u svjedočenju na sudu.

Aktivisti, koji su učestvovali u svrgavanju Mubaraka, smatraju da bi to svedočenje moralo da bude otvoreno za javnost.Suđenju Mubaraku počelo je 3. avgusta.

Mubarak je svrgnut 11. februara, a ako bude proglašen krivim mogao bi da dobije smrtnu kaznu.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: