Saslušavanje svjedoka
0

Nastavljeno suđenju Mubaraku

FENA
Hosni Mubarak (Foto: AP)
Hosni Mubarak (Foto: AP)
Suđenju svrgnutom egipatskom predsjedniku Hosniju Mubaraku, kojeg se tereti za ubistva demonstranata, nastavljeno je u četvrtak u Kairu izvođenjem novih svjedoka.

Kao i na četiri prethodna sudska zasjedanja, Mubarak je stigao do suda iz bolnice vojnim helikopterom, a zatim je na nosilima unesen u sudnicu, prenio je Reuters.

Sud je nastavio sa saslušanjima svjedoka. Jedan policijski službenik je rekao sudu da su sigurnosne snage tokom protesta posjedovale oružje u centru Kaira i da im je sugerirano da upotrijebe oružja protiv demonstranata.

Advokat odbrane je nato rekao da svjedok nije bio u poziciji da to zna.

Početkom ove sedmice nekoliko svjedoka policajaca je reklo da ni Mubarak ni njegov ministar unutrašnjih poslova Habib el-Adli, kome se također sudi, nisu naredili policiji da puca u demonstrante, što je razbjesnilo advokate porodica oko 850 ubijenih.

Sudac je u srijedu iznenadio prisutne u sudnici kada je najavio da će se u nedjelju na sudu pojaviti predsjedavajući vladajućim Vrhovnim vijećem oružanih snaga i bivši ministar odbrane Mohamed Husein Tantavi.

Šef oružanih snaga Sami Enan i Omar Sulejman, Mubarakov bivši šef obavještajne službe, također će svjedočiti narednih dana, zajedno s ministrom unutrašnjih poslova Esamom el-Esavijem i njegovim prethodnikom Mahmudom Vagdijem.

  • Odluka da se pozovu Tantavi i drugi visoki zvaničnici je sigurno dobra stvar, ali će ročište biti zatvoreno za javnost kako bi se osiguralo pravedno suđenje - rekao je Mohamed Adel, jedan od aktivista u protestima.

Ove policijske izjave su razbjesnile advokate porodica ubijenih demonstranata. Oni su rekli da su policijski službenici promijenili svoje prvobitne iskaze u svjedočenju na sudu.

Aktivisti, koji su učestvovali u svrgavanju Mubaraka, smatraju da bi to svedočenje moralo da bude otvoreno za javnost.

Suđenju Mubaraku počelo je 3. avgusta.

Mubarak je svrgnut 11. februara, a ako bude proglašen krivim mogao bi da dobije smrtnu kaznu.