Holandija
0

Počelo prvo suđenje piratima u Evropi

FENA
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
Suđenje petorici somalskih pirata, prvo koje se održava u Evropi, počelo je u utorak ujutro pred jednim sudom u Rotterdamu.

Pet pirata u dobi od 25 do 45 godina sjedilo je u sudskoj dvorani uz svoje advokate. Deset policajaca je zauzelo svoja mjesta u dvorani kao i 20 novinara, izvjestio je novinar AFP-a.

Predviđeno je pet dana za saslušanje, a presuda bi trebalo da bude izrečena 16. juna. Pet osoba kojim se sudi za piratstvo mogle bi dobiti kazne i do 12 godina zatvora.

Pirate je u njihovom brzom čamcu punom oružja uhvatio 2. januara 2009. godine u Adenskom zalivu danski vojni brod dok su napadali turski teretni brod registriran u holandskim Antilima.

Danska mornarica ih je predala holandskim vlastima u Bahreinu. Prebačeni su u Holandiju 10. februara 2009. godine i od tada su u pritvoru.

Advokati su saopćili da će se žaliti na neprihvatljivost suđenja, jer smatraju da se njihovim klijentimn treba suditi na holandskim Antilima, gdje je registriran napadnuti teretni brod, a ne u Holandiji.

Somalski pirati su izveli 215 napada na brodove trgovačke mornarice u 2009. godini, u blizini somalskih obala, dok je u cijelom svijetu izvedeno 409 piratskih napada, saopćio je Međunarodni pomorski ured.