Somalija
0

Španski ribarski brod osujetio piratski napad

FENA
Foto: AFP/HO/File
Foto: AFP/HO/File
Somalski pirati otvorili su vatru iz ručnih raketnih bacača na španski ribarski brod, koji je odgovorio vatrom, tokom pokušaja otmice u Indijskom okeanu, saopćile su u četvrtak Pomorske snage EU.

Niko od članova posade broda Albacan registrovanog u Cadizu nije povrijeđen u napadu, koji se desio na mirnom moru što je olakšalo piratima djelovanje u Adenskom zalivu i Indijskom okeanu, prenosi DPA.

Antipiratska misija EU u regiji, EU NAVFOR Somalija, saopćila je da su se dva piratska čamca primakla Albacanu dok je ribario na pola puta između Sejšela i kenijske obale.

"Jedan od čamaca otvorio je vatru iz ručnog raketnog bacača i ispalio granatu koja je eksplodirala na palubi ribarskog broda. Eksplozija je izazvala manji požar koji je ugašen", navodi EU NAVFOR Somalija u saopćenju na svojoj internetskoj stranici.

Privatni sigurnosni stražari na Albacanu pucali su iznad glava pirata, prisiljavajući ih da bježe.

Vlasnici brodova prinuđeni su da zaposle privatne zaštitare i koriste mornaričke topove kako bi odvratili pirate koji su preplavili somalske teritorijalne vode u potrazi za višemilionskim dolarskim otkupninama.

Novi napadi se očekuju u mjesecima i boljim vremenskim uslovima.

U ponedjeljak je otet saudijski tanker Al Nisr Al Saudi s 14 članova posade. Šest brodova i više od 100 mornara trenutno je u rukama pirata.

Piratstvo je u porastu u toj zemlji Roga Afrike, koja nema funkcionalnu centralnu vladu od 1991.

Pirati su proširili svoje operacije dalje u Indijski okean kako bi izbjegli patrole.