Svijet
0

Počeli parlamentarni izbori u Velikoj Britaniji

NINA
U Velikoj Britaniji jutros su počeli parlamentarni izbori na kojima će građani odlučiti hoće li povjeriti treći uzastopni mandat premijeru Tonyju Blairu, što se može i očekivati sudeći po rezultatima posljednjih anketa.

Biračka mjesta otvorena su u sedam sati po lokalnom vremenu, a bit će zatvorena u 22 sata, a preliminarne rezultate objavit će državna radiotelevizija BBC i ITV već na osnovi glasanja nekoliko hiljada Britanaca.

Britanci biraju zastupnike za Donji dom parlamenta koji ima 646 mjesta, tako što će svaka od 646 regionalnih izbornih jedinica izabrati po jednog zastupnika.

Iako sve ankete ukazuju da će Blair osvojiti još jedan mandat, ne očekuje se da će njegova pobjeda biti tako uvjerljiva kao 2001. i naročito 1997., javio je Reuters.

Glavni protukandidat Blairovim laburistima je Michael Howard iz Konzervativne stranke. Torijevci se ne nadaju pobjedi svog lidera, ali će vjerojatno oduzeti neka od zastupničkih mjesta laburistima.

U prethodnom sazivu parlamenta Blairova stranka je imala većinu od 161 mjesta. Posljednje ankete daju 41 posto glasova Laburističkoj stranki, 27 posto konzervativcima i 23 posto Liberalno-demokratskoj stranci Charlesa Kennedyja.

Ukoliko dobije treći, historijski mandat, Blairov prvi zadatak bit će sastav nove vlade, u kojoj će, kao što je ranije najavio, sigurno biti dosadašnji ministar finansija Gordon Brown.

Blair je jučer pozvao Britance da zaborave nesporazume oko Iraka i da ga ponovno, po treći put izaberu za predsjednika vlade, imajući prije svega u vidu solidan privredni rast, niske kamate i malu nezaposlenost.

Howard je također podržao rat u Iraku, ali je tokom kampanje izravno optuživao premijera da je lagao oko dokaza da je režim Sadama Huseina imao oružje za masovno uništenje.