{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Počeli izbori za regionalne parlamente

F
7.6.2009. u 12:58
0
0
Počeli izbori za regionalne parlamente
0
Počeli izbori za regionalne parlamente
Foto: Reuters
Oko 7,7 miliona belgijskih birača u nedjelju paralelno s izborima za novi saziv Evropskog parlamenta glasaju za zastupnike u svojim regionalnim parlamentima, koji mogu imati odlučujuću ulogu za budućnost ove zemlje.
Belgijanci u nedjelju ukupno glasuju za šest parlamenata: za parlamente tri regije koje predstavljaju belgijske federalne jedinice - Valoniju, Flandriju i regiju glavnog grada Bruxellesa, zatim za parlamente dvije jezične zajednice - francuske i njemačke te za Evropski parlament, javila je Hina.

Parlament francuske jezične zajednice ne bira se direktno, nego ga biraju zastupnici iz Valonije i Bruxellesa.

Francuska i njemačka jezična zajednica u Belgiji imaju svoje parlamente i vlade, koji su nadleženi za pitanja kulture i obrazovanja.

Najbrojnija jezična grupa, Flamanci, nemaju institucionalizirane jezične zajednice, odnosno za ta pitanja zadužen je parlament Flandrije.

Belgija ima tri službena jezika. Na sjeveru zemlje u Flandriji to je nizozemski, koji Flamanci (oko 60 posto belgijskog stanovništva) zovu flamanskim, u južnoj regiji Valoniji službeni jezik je francuski, a regija Bruxellesa službeno je dvojezična - francuska i nizozemska, ali je frankofono stanovništvo u izrazitoj većini (oko 88 posto). U dva kantona na istoku zemlje živi oko 60 hiljada Nijemaca, čiji jezik također ima status službenoga.

Nakon ovih regionalnih izbora očekuju se nastavak pregovora o daljnjoj decentralizaciji zemlje. Na tome inzistiraju Flamanci, koji traže još veću autonomiju, posebno u fiskalnim i socijalnim pitanjima, a čemu se protive predstavnici frankofonih Belgijanaca.
U Flandriji, bogatijem dijelu zemlje, ističu da prevelika količina njihova novca završava u Valoniji i Bruxellesu.

Drugo vruće pitanje u frankofono-flamanskim odnosima je pitanje frankofonog stanovništva u prstenu oko Bruxellesa. Riječ je o teritoriju Flandrije, ali je u nizu općina u većini frankofono stanovništvo, koje stalno nailazi na poteškoće u službenoj upotrebi svoga jezika.

Birališta se zatvaraju u 13 sati na onim mjestima gdje se glasa klasično na glasačkim listićima, a na biralištima gdje se glasa elektronski može se glasati do 15 sati.

Izbori u Belgiji su zakonska obaveza i neizlazak na njih kažnjava se novčanim kaznama u rasponu od 27,5 do 55 eura. Za one koji dvaput ili više puta na iziđu na izbore mogu kazna se može popeti na 137,5 eura.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: