Svijet
16

Počela obnova Isusovog groba

Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Kršćanske zajednice počele su obnovu teško oštećenog Isusovog groba u jerusalemskoj bazilici Svetog groba. Isusov grob, odnosno nekoliko metara visoku i široku mramornu edikulu, već nekoliko desetljeća od raspadanja štiti metalna struktura.

Ona drži na okupu mramorne blokove koje su nagrizle vremenske neprilike i utjecaj hiljada hodočasnika i turista, prenosi Hina.

Oko groba su podignute skele i postavljene zaštitne ploče, što je znak da su počeli radovi na obnovi, javio je AFP.

Edikula, koja se nalazi pod kupolom crkve podignute na mjestu gdje je, prema kršćanskoj tradiciji, bila pećina u koju je položeno Isusovo tijelo, bit će rastavljena i ponovno sastavljena tokom obnove.

Samo će iznimno krhki ili slomljeni dijelovi biti zamijenjeni. Mramorne ploče će biti očišćene i konzervirane, a struktura koja ih podržava će se učvrstiti.

Radove finansiraju tri glavne kršćanske denominacije koje upravljaju bazilikom (katolici, pravoslavci i armenski kršćani), a dio novca prikupit će se i donacijama.

Restauracija će biti povjerena grčkim stručnjacima i očekuje se da će trajati osam mjeseci. Bazilika će biti otvorena za vrijeme obavljanja radova.

Edikula je posljednji put obnavljana početkom 19. stoljeća u stilu osmanskog baroka pošto je požar oštetio cijelu baziliku.

Brzo se pokazalo da posao nije dobro obavljen te da se edikula savija pod vlastitim teretom, a pod utjecajem vremenskih neprilika počela je propadati zbog otvora na kupoli.

I moderni faktori doprinijeli su postepenom propadanju. Dah hiljada posjetitelja povećava vlažnost u prostoriji, a mnogobrojne svijeće koje gore u blizini uzrokuju toplinski "stres" mramoru.