Egipat
0

Počela donatorska konferencija za Darfur

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Međunarodni donatori okupili su se u nedjelju na konferenciji u Kairu, kako bi sakupili dvije milijarde dolara za sudansku pokrajinu Darfur, rastrganu sedmogodišnjim ratom.

Konferencija Organizacije islamske konferencije (OIC), a čiji su domaćini Egipat i Turska, uslijedila je nakon što je potpisan prekid vatre sa dvije darfurske pobunjeničke grupe, prenosi DPA.

Konferencija se dešava tri dana prije nacionalnih izbora u Sudanu.

Konferenciji prisustvuje oko 80 država, uključujući 57 članica OIC-a i 25 drugih država, kao i predstavnike Ujedinjenih nacija, Afričke unije i Arapske lige, te 50 drugih međunarodnih i nevladinih organizacija.

Zamjenik egipatskog ministra vanjskih poslova Mohammed Qassim kazao je da je cilj konferencije da se skupe dvije milijarde dolara za dugoročne projekte izgradnje kuća, razvoja poljoprivrede, proizvodnje cementa, izgradnje puteva i infrastrukture, te za jačanje uticaja žena u društvu.

Egipat je u svom saopćenju kazao da se nada da će konferencija "poslati jasnu poruku međunarodnoj zajednici da je razvoj ključan za postizanje mira i stabilnosti u Darfuru".