Uz pomoć islamističkih boraca
0

Pobunjenici osvojili grad Gao na sjeveru Malija

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Pobunjenici Tuarezi su, uz pomoć islamističkih boraca, osvojili grad Gao na sjeveru Malija nakon što je vojska napustila svoje položaje, rekli su danas regionalni zvaničnik i svjedoci za AFP.

"Dva vojna kampa u Gaou su pala u ruke više pobunjeničkih grupa. Gao se sada nalazi pod njihovom kontrolom", kazao je pomoćnik regionalnog guvernera za AFP.

Tuarezi su potvrdili da su preuzeli kontrolu nad gradom i "okončali malijsku okupaciju nad cijelim regionom."

"Narodni pokret za oslobođenje Azavada (MNLA) je okončao malijsku okupaciju regije Gao tako što su sinoć osvojili i preuzeli kontrolu nad ovim gradom", navodi se u saopćenju objavljenom na internetskoj stranici pobunjenika.

"Pod našom kontrolom je i perfierije grada. Islamisti imaju pod kontrolom kamp broj dva koji se nalazi unutar Gaoa. Imamo iste ciljeve kao islamisti, a to je da se borimo protiv malijskih vlasti", kazao je pomoćnik regionalnog guvernera.

Lider vojne hunte, koji je na vlasti u Bamaku od 22. marta, kapetan Amadou Sanogo, je u subotu naredio vojsci da "ne nastavlja" sukobe u Gaou.

Gao je grad sa 90.000 stanovnika i nalazi se oko 1.000 kilometara sjeveroistočno od Bamaka. U Gaou je sjedišta vladinih snaga za cijeli sjeverni region.