Somalija
0

Pobunjenici Al-Shababa ukinuli emitovanje BBC-a

FENA
Pripadnici pobunjeničke grupe Al Shabab u Somaliji saopćili su u petak da su prekinuli emitovanje programa britanskog BBC-a u regionima koji su pod njihovom kontrolom jer, prema njihovim riječima, širi hrišćansku propagandu.

Pobunjenici, koji su povezani s terorističkom organizacijom Al-Qaida, saopćili su i da su ukrali odašiljače koji su pripadali toj televiziji.

  • Od danas svim BBC stanicama u oblastima koje su pod kontrolom Al Shababa bit će zabranjeno emitovanje, a njihova oprema će im biti oduzeta, navela je ta grupa u saopćenju koje prenosi Reuters.

  • BBC je u vlasništvu Engleske i širi kolonijalnu i hrišćansku agendu u muslimanskom svijetu. BBC se bori protiv islama, protiv je islamističke vlasti u Somaliji, navedeno je u saopćenju.

BBC u Somaliji emituje program iz Londona preko svojih FM frekvencija, ali nema svoje studije u toj zemlji, a lokalne stanice prenose njihov program.

Direktor odjeljenja BBC-a za međunarodne odnose i afričku regiju Jerry Timins izjavio je da su razočarani zbog miješanja u emitovanje programa te medijske kuće u Somaliji, jer "je somalski narod taj koji je najviše pogođen".

Nacionalni sindikat somalskih novinara osuđivao je ranije ugrožavanje novinarskih sloboda, a zabranu emitovanja BBC-a nazvao je činom represije.

  • To je snažna demonstracija ozbiljnosti medijske represije koju čini Al Shabab, saopćio je sindikat novinara, izražavajući zabrinutost zbog načina na koji se tretiraju novinari i medijske organizacije koje nezavisno izvještavaju.

Al Shabab kontroliše velike dijelove centralne i južne Somalije, dok vlada, koju podržavaju zapadne zemlje, ima kontrolu nad veoma malim dijelom glavnog grada Mogadishua.