Recep Tayyip Erdogan
0

"Pobjedom AKP-a Sarajevo je na dobitku kao i Istanbul"

Sarajevo-x.com
Recep Tayyip Erdogan
Recep Tayyip Erdogan
Turski premijer Recep Tayyip Erdogan je obećao da će graditi konsenzus s opozicionim strankama, nakon što je na izborima u toj zemlji, koji su održani u nedjelju, osvojio treći uzastopni mandat.

Erdoganova Stranka pravde i razvoja (AKP) osvojila je oko 50 posto glasova na izborima. To znači da je AKP dobila 325 mjesta u parlamentu, pet manje nego što je potrebno da bi samostalno mogla donijeti ustavne promjene.

Prema terenutnim rezultatima, koji uključuju prebrojane gotovo sve glasačke listiće, lokalni mediji su javili da je AKP osigurala 325 od ukupno 550 mjesta u turskom parlamentu.

No, to je ipak manje od apsolutne većine koja bi ovoj stranci omogućila ustavne promjene, bez da se o tome odlučuje na referendumu. Na prethodnim izborima 2007. AKP je osvojila 331 mjesto u parlamentu.

Proglašavajući pobjedu u Ankari, Erdogan je rekao kako će njegova stranka biti "ponizna".

"Narod nam je dao poruku da gradimo novi ustav kroz konsenzus i pregovore. Mi ćemo tražiti konsenzus sa glavnom opozicionom strankom, strankama izvan parlamenta, medijima, nevladinim organizacijama, s akademicima, s bilo kim ko ima nešto za reći", poručio je premijer Turske.

Erdogan je rekao kako će AKP zajedno sa drugima donijeti "civilni, slobodni ustav koji obuhvata sve društvene stranke"

On je također aludirao i na težnje Turske da na zapadu bude glas Bliskog istoka i muslimana s tog područja, govoreći kako će Bosanci, Libanci, Sirijci i Palestinci također imati koristi od njegove pobjede.

"Vjerujte mi, Sarajevo je danas na dobitku isto koliko i Istanbul, Bejrut je pobijedio koliko i Izmir, Damask je dobio koliko i Ankara, Ramallah, Nablus, Jenin na Zapadnoj obali, Jerusalem je dobio koliko Diyarbakiru", izjavio je Erdogan.

Više od 50 miliona ljudi, što je oko dvije trećine stanovnika Turske, je imalo pravo glasa na nedjeljnim izborima. Turska televizija NTV je objavila kako je odziv bio 84,5 posto građana.