Pod budnim okom vođe
0

Pobjednička parada u gradu duhova: Smotra vojske Azerbejdžana u prijestolnici Karabaha

B. H.
Foto: President.az
Foto: President.az
Azerbejdžanski predsjednik Ilham Aliyev nadgledao je vojnu paradu u glavnom gradu Nagorno-Karabaha u srijedu, nekoliko sedmica nakon što je njegova vojska povratila spornu regiju od armenskih separatista.

Predsjednikov ured objavio je fotografije azerbejdžanskih trupa i vojnog orkestra koji su postrojeni na centralnom trgu u pustom gradu Khankendiju, koji Armenci zovu Stepanakert.

Plavo-crveno-zelene azerbejdžanske zastave istaknute su ispred zgrade u kojoj su nekada bili uredi separatističkog vođe Karabaha, s azerbejdžanskim grbom na vrhu impozantnog zdanja iz sovjetske ere.

Baku i Jerevan vodili su dva rata oko azerbejdžanske enklave naseljene Armencima 2020. i 1990-ih.

U srijedu se obilježava treća godišnjica pobjede Azerbejdžana u šestosedmičnom ratu s Armenijom, u kojem je Baku ponovno zauzeo dijelove svoje zemlje koje su armenske snage kontrolirale tri desetljeća.

U septembru je Baku pokrenuo ofanzivu kako bi ponovno zauzeo ostatak regije i nakon manje od jednog dana borbe etničko-armenske separatističke vlasti položile su oružje i pristale na reintegraciju s Azerbejdžanom.

Gotovo cijelo armensko stanovništvo regije, više od 100.000 ljudi pobjeglo je sljedećih dana, što je izazvalo veliku izbjegličku krizu u Armeniji.

Pregovori u kojima posreduje međunarodna zajednica za postizanje sveobuhvatnog mirovnog sporazuma do sada nisu doveli do pomaka.