Svijet
0

Pobjede Obame i McCaina u Virginiji, Marylandu iWashingtonu dc

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Senator Barack Obama premoćno je pobijedio Hillary Clinton na demokratskim predizborima koji su u utorak održani u Virginiji, Marylandu i Washingtonu DC, dok je kod republikanaca trostruku pobjedu odnio senator John McCain.

Obama je u Virginiji osvojio 64 posto glasova prema 35 posto za Clinton, a izlazne ankete su pokazale da je dobio široku biračku podršku preko spolnih i rasnih linija, pobijedivši i kod žena i muškaraca, čak i kod bijelih muškaraca. Šest od 10 bjelkinja glasalo je za Hillary Clinton.

Obama, koji nastoji postati prvi predsjednik SAD-a afroameričkog porijekla, dobio je 90 posto glasova crnačkih birača, koji su činili trećinu elektorata, te od 33 do 66 posto glasova nezavisnih birača, koji su bili petina biračkog tijela u Virginiji.

U Marylandu je Obama osvojio 62 posto glasova, prema 35 posto za Clinton, nakon polovice prebrojanih glasova.

U Distriktu Columbia (DC), odnosno glavnom gradu Washingtonu, koji ima 68 posto nebjelačkih stanovnika, Obama je osvojio 75 posto glasova, a Clinton 24 posto.

Obama je s novim pobjedama preuzeo vodstvo u broju delegata za nacionalnu demokratsku konvenciju u augusru, sa 1.208 prema 1.185 za Clinton. Za predsjedničku nominaciju potrebno je 2.025 delegata.

"Večeras smo na svome putu. Pobijedili smo na istoku i zapadu, na sjeveru i jugu, i diljem srca ove zemlje koju volimo", rekao je Obama na skupu u Madisonu, u Wisconsinu, gdje su predizbori idućega utorka.

"Pobijedili smo u Marlyandu, u Virginiji, pobjedili smo u Washingtonu i ovaj pokret neće stati dok ne promijeni Washington", rekao je Obama, ističući da je dobio glasove demokrata, neovisnih ali i republikanaca.

Izlazne ankete u Virginiji pokazale su da je za Obamu glasalo 26 do 70 posto republikanaca, koji su činili osam posto birača na otvorenim demokratskim predizborima.

U Virginiji se predizborima odazvalo 30 posto birača koji nisu prije sudjelovali, a u Marylandu 20 posto.

Senator iz Arizone John McCain je s trostrukom pobjedom na tzv. "Potomac-predizborima" učvrstio vodstvo pred bivšim guvernerom Arkansasa Mikeom Huckabeejem u republikanskoj utrci.

S 812 delegata za nacionalnu konvenciju prema Huckabeejevih 217, McCain je u nedostižnom vodstvu i američki mediji tretiraju ga sigurnim predsjedničkim kandidatom. Za nominaciju mu treba 1.191 delagat.

McCain je u Virginiji osvojio 49 posto glasova, a Huckabee 43 posto. U Marylandu 55 prema 30 posto, a u Washingtonu 68 prema 17 posto glasova za Huckabeeja. Treći kandidat u republikanskoj utrci, prenosi Hina, kongresnik iz Teksasa Ron Paul dobio je od pet do osam posto glasova.