Raspodjela funkcija
26

Plenković u Briselu ponudio zanimljivo rješenje: Hoće li narodnjaci i socijalisti napraviti presedan?

V. K.
Andrej Plenković u Briselu (Foto: Evropska unija)
Andrej Plenković u Briselu (Foto: Evropska unija)
Predstavnici zemalja članica EU danas u Briselu na neformalnom sastanku razgovaraju o raspodjeli funkcija nakon EU izbora, a premijer Hrvatske Andrej Plenković je iznio izuzetno zanimljiv prijedlog.

Naime, Evropska narodna partija (EPP) koja je osvojila i najveći broj glasova na EU izborima zatražila je da na tri od četiri pozicije u EU u narednih pet godina budu raspoređeni političari iz ove političke opcije.

Osim funkcije predsjednice Evropske komisije, koju bi, ako se predviđanja ostvare, trebala nastaviti obavljati Ursula von der Leyen, EPP želi predsjedavanje Evropskim parlamentom, a ono što je novost jeste i to da su "zagrizli" za poziciju predsjedavajućeg Vijeća EU.

S obzirom na to da je u određenim dogovorima ova pozicija rezervisana za socijaliste te je najavljeno kako bi funkciju mogao preuzeti bivši portugalski premijer Antonio Costa, hrvatski premijer Andrej Plenković iznio je zanimljiv prijedlog.

On je na internom sastanku EPP-a predložio da kadar socijalista ovu funkciju obavlja dvije i po godine nakon čega bi, umjesto produžavanja mandata kako je to ranije predviđeno, naredne dvije i po godine ovu funkciju obavljao kadar EPP-a.

Plenković se ranije oglasio povodom neformalnog sastanka Evropskog vijeća te je rekao kako zvaničnike čekaju rasprave o raspodjeli funkcija.

"Na neformalnom sastanku raspravljamo o idućem institucionalnom ciklusu EU. Kao jasan pobjednik europskih izbora

EPP treba politički voditi EU. HDZ sa osvojenih šest od 12 mandata ima najbolji rezultat u EPP, što je i potvrda svih evropskih postignuća koje smo ostvarili za Hrvatsku", poručio je Plenković.