Libija
0

Plemena traže opću amnestiju za borce u građanskom ratu

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Vođe libijskih plemena sastale su se u prijestolnici Tripoliju i zatražili donošenje zakona o općoj amnestiju za one koji su se borili u libijskom građanskom ratu, navedeno je u saopćenju sa sastanka.

"Konferencija će se nastojati izboriti za zakon o općoj amnestiji koji bi uključio sve one koji su bili uvučeni u krizu i prihvatili se oružja", navedeno je u zaključcima Nacionalne konferencije libijskih plemena, završene u petak kasno navečer, javio je AFP.

"Opća amnestija je put ka novoj eri mira i oproštaja", navedeno je u saopćenju, bez navođenja detalja kako bi izgledao taj zakon ili kada bi bio usvojen.

Predstavnik libijske vlade Musa Ibrahim rekao je da su plemenske vođe na konferenciji predstavljale plemena širom zemlje, uključujući i ona s istoka države koji kontroliraju pobunjenici.

U dijelovima saopćenja o pobunjenicima se govori kao o "izdajicama" i poziva se na vjernost libijskom čelniku Moameru Gadafiju čiju ostavku traže pobunjenici.

U saopćenju se također poziva na marševe čiji je cilj da se oslobode gradovi pod kontrolom pobunjenika.

"Konferencija također poziva libijska plemena koja žive u blizini gradova i mjesta koje su zauzele oružane grupe da mirno krenu u oslobodilačke marševe put tih zauzetih gradova i razoružaju pobunjenike", kaže se u zaključcima sastanka.

Nije jasno, navodi AFP, na koji način pobunjenici mogu biti razoružani mirnim putem, niti su navedeni bilo kakvi detalji u vezi s tom inicijativom.

Masovni protesti u Libiji u februaru, inspirirani narodnim revoltom u Tunisu i Egiptu, prerasli su u rat kada je libijska vojska pucala na demonstrante a pobunjenici osvojili nekoliko gradova na istoku države, podsjeća AFP.