Naučni fenomen
108

Plava svjetlost na nebu pojavila se i nakon sinoćnjeg potresa u Turskoj

S. G.
Tursku je prošle noći opet pogodio niz snažnih potresa magnituda 6,4 i 5,8 stepeni po Richteru. Društvenim mrežama širi se snimak kamere iz vozila koja je uhvatila trenutak strašnog podrhtavanja tla.
Tokom potresa na nebu su se pojavili bljesci plave svjetlosti koji su također bili vidljivi tokom prvog potresa koji je Tursku pogodio prije dvije sedmice.

Brojne su špekulacije o tome šta zapravo izaziva tu svjetlost, a naučnici imaju nekoliko teorija o ovom fenomenu.

U intervjuu za časopis National Geographic 2014. godine, naučnik i viši istraživač u NASA-i i profesor fizike na Univerzitetu San Jose te jedan od koautora studije o tim svjetlima Friedemann Freund pokušao je objasniti ovu pojavu.

On je kazao kako do svjetlosnih pojava dolazi zbog električnih svojstava stijena na tlu. Prema Freundu, potresi oslobađaju električne naboje iz stijena, koje odašilju plavu i zelenu svjetlost prema nebu.

"Kao da ste uključili bateriju u Zemljinoj kori", slikovito je opisao Freund.

Osim ove, postoji i niz drugih teorija, a jedna navodi kako se tokom tektonskih poremećaja stvara takozvani piezoelektrični učinak tokom kojeg stijene, koje sadrže kvarc, proizvode jaka električna polja kada su kompresirane na određeni način.

Ove teorije teško je dokazati, jer su “potresna svjetla”, kao i potresi tokom kojih se pojavljuju, veoma nepredvidljiva i kratkog trajanja.

Neki geolozi smatraju kako ta svjetlost nema nikakve veze sa zemljom. Tvrde kako je riječ o eksplozijama koje dolaze iz generatora i drugih energetskih sistema tokom potresa, a koje se onda mogu vidjeti na noćnom nebu.

U jednoj studiji koju je radio fizičar sa Univerziteta Rutgers u New Jerseyju, a koja je objavljena 2014., zrnca različitih materijala, poput brašna, plastike i gipsa, stvaraju napon kada se protresaju.

Naučnici su ovaj učinak pripisali trenju između zrna materijala, a njihov eksperiment proturječi drugim, gore navedenim teorijama.