Svijet
0

Plassnik: Evropa korak po korak postaje realnost za zapadni Balkan

FENA
Austrijska ministrica za inostrane i evropske poslove Ursula Plassnik pozdravila je potpisivanje Sporazuma o viznim olakšicama i readmisiji između Evropske unije (EU) i pet zemalja zapadnog Balkana - Bosnom i Hercegovinom, Srbijom, Crnom Gorom, Makedonijom i Albanijom.
  • Mi svom snagom radimo na tome da evropsku perspektivu za svaku pojedinu zemlju zapadnog Balkana ispunimo životom i da je učinimo osjetnom za stanovništvo u toj regiji, izjavila je ministrica Plassnik povodom potpisivanja Sporazuma o viznim olakšicma i readmisiji, naglašavajući kako to predstavlja dalji važan korak zapadnog Balkana na evropskom putu.

Na temelju ovih sporazuma određene grupe stanovništva, kao što su učenici i studenti, zatim sudionici naučnih i kulturnih priredbi i novinari bit će oslobođeni obaveze plaćanja administrativne takse za izdavanje vize.

Prema riječima ministrice Plassnik, pojednostavljene mogućnosti putovanja donose bitna poboljšanja, prije svega mladima.

  • Mi želimo da mlade ljude u regiji, korak po korak, oslobodimo osjećaja izoliranosti. Upravo ova generacija mora imati mogućnost da spozna i iskusi evropske i demokratske vrijednosti, jer ti mladi ljudi su Evropa sutrašnjice, kazala je austrijska ministrica.

Plassniik smatra kako potpisivanje ovih sporazuma daje dobru osnovu za dalji rad.

  • Mi trebamo politiku pozitivnih signala. Voz prema Evropi ne smije stati na pola puta, kaže Plassnik, podsjećajući da je Austrija zajedno sa zemljama regionalnog partnerstva predložila nacrt djelovanja koji definira jasne reformske korake na putu ka liberalizaciji viznog režima.
  • Pri tome ćemo, naravno, voditi računa o sigurnosnim mjerama i savjesno ih provoditi, naglašava Plassnik, navodeći kako je napredak u borbi protiv korupcije, organiziranog kriminala i ilegalnog useljavanja te reforma pravosudnog sistema i efikasna zaštita granice, u obostranom interesu.

Ona je kazala da za ljude u regionu to donosi slobodu putovanja, a Evropa dobija više sigurnosti. Austrija će ovdje i ubuduće djelovati promišljeno i obazrivo, izjavila je ministrica Plassnik.