Svijet
0

Plasnik: "Sve države Balkana mogu 2018. biti članice EU"

FENA
Ministrica vanjskih poslova Austrije Ursula Plasnik očekuje integraciju čitavog zapadnog Balkana u Evropsku uniju (EU) u narednih deset godina. "Polazim od toga da će 2018. sve države na evropskom Balkanu ispuniti standarde EU i u potpunosti primijeniti kriterije i tako moći da postanu članice Unije", istaknula je ona u intervjuu bečkom dnevniku "Standard".

Plasnikova je izrazila neslaganje s izjavom predsjednika Privredne komore Austrije Kristofom Lajtlom koji je zatražio obustavu širenja EU u narednih deset godina.

"Začudila sam se kad sam pročitala tu izjavu. Lajtl najbolje zna koji značaj ovaj region ima po austrijska preduzeća i radna mjesta u Austriji. Činjenice najbolje svjedoče o tome ", naglasila je ona u vezi sa zapadnim Balkanom.

Plasnikova se dalje izjasnila protiv održavanja referenduma o Lisabonskom sporazumu u Austriji.

"Poslanici razmatraju i donose svakodnevno važne odluke. Sada će da usvoje i pravila za djelovanje 27 članica EU u EU. Nema razloga zašto ovom temom ne bi trebalo da se bave poslanici ", istakla je ona, dodajući da bi ubuduće trebalo održati referendum na nivou čitave EU pošto bi to imalo više smisla od pojedinačnog izjašnjavanja u zemljama članicama.