{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Plasnik: Ne radi se o utrci ko će prije priznati Kosovo

F
18.2.2008. u 14:57
0
0
Plasnik: Ne radi se o utrci ko će prije priznati Kosovo
0
Plasnik: Ne radi se o utrci ko će prije priznati Kosovo
Foto: AP
Ministrica vanjskih poslova Austrije Ursula Plassnik očekuje zajedničku liniju i jedinstveno angažiranje EU u vezi Kosova.
„Ne radi se o utrci ko će prvi priznati Kosovo. Mi ćemo sa našim partnerima u EU sinhronizirano djelovati, uz razumijevanje da svaka država pojedinačno, u skladu s vlastitim nacionalnim procesom, odluči o priznavanju“, objasnila je ona uoči sjednice Vijeća ministara vanjskih poslova EU na pitanje kada će Austrija priznati Kosovo.

Plassnik je prema saopćenju Ministarstva izrazila uvjerenje da će EU nastaviti da ima zajednički stav i jedinstveno djelovanje u vezi Kosova.

„Da EU u ovom pitanju djeluje jedinstveno i uz zajedničku poziciju se stalno dokazuje konkretnim djelovanjem“, poručila je ona ukazujući na odluku od decembra o uspostavljanju civilne misije na Kosovu Euleks.

„Jedinstvo EU time dolazi konkretno do izražaja“, podvukla je Plassnik.

"Svi mi 27 imamo zajednički cilj pred očima - jedno Kosovo u kojem svi ljudi, nezavisnost od vjerske i etničke pripadnosti mogu živjeti sigurno, slobodno i dostojanstveno“, rekla je ona, dodajući da je za to dobra osnova prijedlog bivšeg izaslanika UN Marttija Ahtisaarija.

"Balkan je dio Evrope. Zajednički cilj jeste i bit će nepromijenjen - ostvarenje evropske perspektive za svaku pojedinačnu zemlju. Austrija će na tome i dalje intenzivno raditi“, poručila je Plassnik.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: