Svijet
0

Planer napada od 11. septembra povezan s napadima u Londonu

FENA/AFP
Pakistanski predsjednik Pervez Musharraf je napisao u svojim memoarima da je navodni 'mozak' napada od 11. septembra 2001. u Sjedinjenim Američkim Državama bio povezan sa samoubilačkim napadima počinjenim 7. jula 2005. u Londonu.

Khalid Sheikh Mohammad, uhapšen u Pakistanu u martu 2003., priznao je da je al-Qaida radila na pripremama napada u londonskom javnom prijevozu, kao i u napada, koji se nije desio, na londonski aerodrom Heathrow, objašnjava general Musharraf u svojoj knjizi "In the Line od Fire ( Na vatrenoj liniji) objavljenoj početkom sedmice.

Jedan militant Al-Qaide, poznat pod nadimkom KSM, koga je Khalid Sheikh Mohammad zadužio za pripremu tih napada, potom je otkrio povezanost s dvojicom samoubica iz podzemne željeznice u Londonu, navodi se u knjizi.

"Saznali smo od KSM-a da su mozgovi Al-Qaide ozbiljno ramišljali da izvrše napad na aerodrom Heathrow, kao i na londonsku podzemnu željeznicu", napisao je general Musharraf.

"KSM je zadužio jednog osumnjičenog da istraži i pripremi napad na aerodrom Heathrow. Nakon početnih priprema, on je također sugerirao da Canary Wharf, nova poslovna četvrt, i metro u Londonu budu moguće mete napada".

General Musharraf ne navodi ime tog militanta, koga je KSM zadužio za pripremu napada, ali prema ekspertima za pitanja terorizma u Pakistanu radi se o Naeemu Nooru Khanu, mladom informatičkom stručnjaku uhapšenom u Lahoreu u julu 2004.

Pakistan je britanskim vlastima dostavio informacije koje su se nalazile u računarima zaplijenjenim tokom njegovog hapšenja i čak im je omogućio "direktan pristu" mladiću, navodi se u knjizi.

"Nešto kasnije otkrivena je povezanost Siddiquea Khana i Shehzada Tanweera, dvojice britanskih samoubica pakistanskog porijekla, dodao je general Musharraf ne precizirajući datum.

Pakistanski predsjednik prigovara britanskim vlastima da su ove informacije uzeli u obzir tek tri sedmice nakon napada, "unatoč činjenici da su Siddique i Tanweer bili označeni sedamnaest mjeseci ranije".