Svijet
0

Pjongjang slavi "pobjedu" u Savjetu bezbjednosti UN

SRNA
Sjeverna Koreja je večeras pozdravila "pobjedu" poslije objavljivanja saopštenja Savjeta bezbjednosti UN u kojem je osuđeno potapanje južnokorejskog broda, ali Pjongjang nije imenovan kao direktan krivac.

U saopštenju koje je podržalo svih 15 članica Savjeta bezbjednosti UN izražava se "duboka zabrinutost" povodom zaključaka istražne komisije da je Sjeverna Koreja potopila ratni brod "Čeonan", ali se naglašava da je Pjongjang odbacio optužbe.

U usvojenom saopštenju navodi se da napad "ugrožava mir i bezbjednost u regionu i šire". Južna Koreja je pohvaljena zbog pokazane uzdržanosti, a regionu Korejskog poluostrva upućen je poziv na očuvanje mira i stabilnosti.

Stalni predstavnik Sjeverne Koreje u UN rekao je novinarima u Njujorku da ovakav tekst predstavlja "veliku diplomatsku pobjedu", prenosi Bi-Bi-Si.

"Od početka incidenta imali smo veoma jasan stav da to nema veze sa nama", izjavio je Sin Son Ho.

Sin je upozorio prije sastanka u UN da će vojska njegove zemlje snažno reagovati na bilo kakav oblik kritike.

Portparil južnokorejskog Ministarstva spoljnih poslova Kim Jong Sun rekao je da saopštenje sadrži "važno značenje da međunarodna zajednica jednoglasno osuđuje napad Sjeverne Koreje na brod Čeonan i naglašava značaj sprečavanja dodatnih provokacija".
Analitičari smatraju da je učinjen ustupak Kini, koja je pozvala da se ovim saopštenjem zatvori slučaj potapanja južnokorejskog broda i pogibije 46 mornara.