Svijet
4

Pjongjang prijeti Washingtonu ako sankcioniše hakerski napad

SRNA
Foto: AFP
Foto: AFP
Sjeverna Koreja zaprijetila je danas da će uzvratiti Bijeloj kući i drugim američkim ciljevima, ukoliko Washington bude sankcionisao navodni hakerski upad.

Najviša sjevernokorejska vojna administracija Komisija za nacionalnu odbranu (NDC) ponovo je danas negirala umiješanost u hakerski upad u kompjutersku mrežu kompanije Sony Pictures zbog čega je odgođena premijera filma "Intervju" za koji Pjongjang smatra da ismijava lidera Kim Jong Una.

Američki predsjednik Barack Obama jučer je potvrdio da je Sjeverna Koreja odgovorna za upad.

NDC je u saopštenju, koji je prenijela sjevernokorejska novinska agencija KCNLA, saopštila da su vojska i narod "potpuno spremni za sukob sa SAD u svim ratnim prostorima, uključujući i cyber".

"Naša najoštrija protivakcija bit će preduzeta protiv Bijele kuće, Pentagona i cijelog američkog kopna, otpadnoj jami terorizma, koja će nadmašiti 'simetričnu kontrakciju', koju je najavio predsjednik SAD Barack Obama", ističe se u saopštenju.

Sjeverna Koreja, koja je i ranije prijetila američkom kopnu, optužila je Obaminu administraciju da je "duboko odgovorna" za nastajanje komedije "Intervju", čija je radnja fikciona zavjera za atentat na Kim Jong Una.

Pjongjang je ponovo pohvalio "ispravnu akciju" hakerske organizacije, koja sebe naziva "Čuvari mira", ali da nema podatke gdje je sjedište te grupacije.

Medijska kuća Sony Pictures saopštila je da je donesena odluka o otkazivanju premijere komedije "Intervju" nakon što im je prijetnje uputila hakerska organizacija "Čuvari mira", koji su upali u kompjutersku mrežu te kompanije i zaprijetili napadom na sva američka kina u kojima bude emitovan film.

Premijera filma bila je zakazana za 25. decembar.