Svijet
0

Pjongjang pozvao Seul da okončaju neprijateljstvo

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Sjeverna Koreja želi popraviti odnose s Južnom Korejom i poziva Seul da napusti politiku sukobljavanja, piše u ponedjeljak list Rodong Sinmun, službene novine Radničke partije, vladajuće stranke u toj državi.

"Ako Korejci propuste priliku i oklijevaju poduzeti bilo kakvu akciju, opsjednuti koncepcijom konfrontacije, Sjever i Jug se neće pomiriti ni ujediniti", navodi se u komentaru tog lista, koji izdaje sjevernokorejska Centralna novinska agencija, prenijela je južnokorejska agencija Yonhap.

Posljednji potez Pjongjanga u suprotnosti je sa čestim optužbama na račun konzervativne južnokorejske vlade pod vodstvom Lee Myung-baka i vojnim upozorenjima koja su preplavila sjevernokorejske medije početkom godine.

Napetosti u regiji povećane su kada je Sjeverna Koreja izvela nuklearnu probu u maju, ali do promjene je došlo u augustu kada se vođa Sjeverne Koreje Kim Jong-il sastao s visokim predstavnicima Južne Koreje i SAD-a.

Kim je tokom posjete kineskom premijeru Wenu Jiabau izjavio da je njegova zemlja spremna obnoviti pregovore šest nacija o denuklearizaciji, koje je napustila početkom godine, bude li ostvaren napredak u pregovorima Pjongjanga i Washingtona.

Dvije Koreje su krajem septembra organizirale okupljanje porodica razdvojenih tokom Korejskog rata, prvi put za dvije godine. Sjeverna Koreja zauzvrat očekuje od južnog susjeda da pošalje pomoć u hrani.

U komentaru se Leeova vlada poziva da poštuje i primijeni sporazum postignut između njegovih liberalnih prethodnika i sjevernokorejskog vodstva.

Lee je odbijao poduzeti bilo kakve akcije smatrajući da Pjongjang prvo treba razgovarati s aktuelnom vladom u Seulu.