Nakon duge suše
0

Pješčane oluje, kiša i snijeg pustoše istočni Mediteran

Sarajevo-x.com
Foto: AP
(Foto: AP)
Drugog dana zaredom vjetrovi, kiša i tuča donose nevolje istočnom Mediteranu, uzrokujući haos nakon višemjesečne suše širom tog regiona.

Stanovnici sušom pogođenih zemalja Bliskog istoka sedmicama su se molili za kišu, a vremenski uslovi su se tokom vikenda pretvorili u noćnu moru. Jedna osoba je smrtno stradala, a jedna je nestala u olujnom nevremenu duž mediteranske obale.

Nakon duge suše haraju oluje

U dijelovima Izraela i Libana vjetrovi uz obalu pušu brzinom od 100 km/h, a valovi dostižu visinu od deset metara.

Oluje su nakratko poremetile i aviosaobraćaj, a pojavile su se nakon neobično visokih temperatura za ovo doba godine i nedostatka kiše u cijeloj regiji, zbog čega su se poljoprivrednici borili za opstanak, javljaju agencije.

Kiša i tuča prešle su preko Libana u nedjelju, a mećava je pogodila i planine, ostavljajući vozače na zaleđenim cestama u problemima.

Smrtni slučaj u Libanu

Jedna 45-godišnja žena poginula je kada je palmino drvo palo na njen auto, nakon čega su zatvorene luke i ceste prema moru.

Nekoliko ribara usudilo se otići u izvidnicu kako bi provjerili kolika su oštećenja na njihovim brodicama, a stanovnici nekoliko kuća na južnoj obali su evakuisani. Spasilačke ekipe su u stanju pripravnosti.

U Izraelu je nestao jedan ruski turista nakon što ga je oluja povukla u more. Samo sedmicu prije toga u obližnjem gradu Haifi razorni požar odnio je 43 života.

Moldavski teretnjak, koji se u vrijeme oluje našao na oko 15 kilometara od izraelske luke Ashdod, zahvatilo je nevrijeme, ali je svih 11 članova posade spašeno.

Mećava je prešla preko Damaska, gdje je omela saobraćaj, ali i donijela olakšanje nakon četverogodišnje suše.

U Jordanu strahuju od poplava

Ujedinjene nacije procjenjuju da je suša utjecala na oko 1,3 miliona građana Sirije, od kojih je 800.000 domaćinstava teško pogođeno u četiri uzastopne sušne godine.

Jordan i Egipat suočili su se sa pogoršanjem vidljivosti. Jordanci se pripremaju na jake kiše i snijeg, koji se očekuje tokom dana, a vlasti upozoravaju da bi moglo doći i do poplava.

U Egiptu je pješčana oluja dovela do zatvaranja nekoliko luka, a poremećen je i saobraćaj u Sueckom kanalu.