Svijet
0

Pistoriusu predložen kućni pritvor i kazna društveno korisnim radom

Anadolija
Oscar Pistorius (Foto: EPA)
Oscar Pistorius (Foto: EPA)
Zvaničnik južnoafričkog zatvora predložio je Visokom sudu Pretorije da paraolimpijac Oscar Pistorius, koji je optužen za ubistvo iz nehata, bude u kućnom pritvoru tri godine dok bude služio i društveno korisni rad.

"Kućni pritvor nije bijeg od kazne. I to je oštra kazna", kazao je socijalni radnik Mashaba Maringa na današnjem ročištu u Pretoriji. On je također dodao kako bi bilo "preporučljivo da Pistorius obavlja društveno korisni rad 16 sati mjesečno".

Maringa je predložio da se Pistorius vrati na sud ukoliko ne bude sarađivao.  

Izricanje presude paraolimpijcu započelo je danas svjedočenjem ličnog psihologa sportiste. Psiholog koji je sa osuđenim sportistom radio proteklih 18 mjeseci kazao je kako je Pistorius izražavao kajanje zbog gubitka svoje djevojke koju je ubio. 

"Na našim sesijama on je često bio previše emocionalan pa smo ih morali odgoditi", kazao je psiholog na današnjem ročištu koje će, prema svemu sudeći, biti nastavljeno i narednih dana. 

Psiholog je u današnjem svjedočenju također dodao i to da je sportista sa svojom djevojkom koju je ubio imao ozbiljne planove za budućnost. On je također kazao kako su mediji negativno prikazali Pistoriusa te mu tako uskratili priliku da se oporavi.

"On je izgubio i zajedničke prijatelje koje je imao sa Reeevom", kazao je psiholog. 

U međuvremenu, druga strana, koja tuži Pistoriusa, očekuje da će narednih dana dodatna dva ili tri svjedoka također dati svoj iskaz u nastojanju da sportista dobije oštriju kaznu.

Podsjećamo, Pistoriuos je proglašen krivim da je iz nehata ubio svoju djevojku Reevu Steenkamp u njihovom domu u Pretoriji, na Valentinovo prošle godine. 

Suđenje Pistoriusu traje već šest mjeseci, a na njemu je svoj iskaz dalo skoro 37 svjedoka.