Svijet
3

Pilot brazilskog aviona upozoren na nedostatak goriva, avion kasnio zbog bizarnog razloga

Klix.ba
Foto: EPA
Foto: EPA
Pilot aviona na charter letu koji se srušio u Kolumbiji upozoren je prije polijetanja sa aerodroma u Boliviji da možda neće imati dovoljno goriva, piše bolivijski list Deber.

List navodi da je zvaničnik aerodroma izrazio zabrinutost tim povodom nakon što je provjerio plan leta.

U nesreći koja se dogodila 28. novembra poginula je 71 osoba, uključujući članove brazilskog fudbalskog tima. Preživjelo je šest ljudi.

Kolumbijske vlasti saopćile su da je sve više dokaza koji ukazuju na to da je avion ostao bez goriva dok je pokušavao sletjeti u Medellin u Kolumbiji.

Na snimku koji je procurio u javnost čuje se pilot Miguel Quiroga kako upozorava na potpuni raspad elektronike i nedostatak goriva, podsjeća BBC.

Prema pisanju brazilskog lista Globo, do problema je došlo zbog kašnjenja u odlasku pa je plan slijetanja na aerodrom u Cobiji, na granici između Brazila i Bolivije, gdje je avion trebalo da primi dodatno gorivo, odbačen jer taj aerodrom ne radi noću.

Pilot je imao opciju da sleti u Bogoti, ali je ipak odlučio krenuti prema Medellinu.

Iz međusobnih poruka koje su igrači slali jedni drugima na Whats Appu saznalo se da je razlog kašnjenja potpuno bizaran.

Demerson Costa, golman i jedan od sedam nogometaša koji nisu sa svojom momčadi letjeli u Kolumbiju, kazao je kako je to bila posljednja poruka poslana u zajedničku grupu na Whatsappu.

"Grupa nam je služila za zabavu, tamo smo slali smiješne poruke i fotografije, nešto što bi nas sve nasmijalo. Prije utakmica znali smo slati poruke potpore i zaželjeti si sreću. Tog dana svi smo se ohrabrivali, a mi koji nismo išli na utakmicu govorili smo ostalima da nas učine ponosnima. Posljednju poruku poslao je Chinho. Ismijavao se jer jedan igrač zadržava let iz Bolivije jer je zaboravio uzeti videoigru iz svoje putne torbe prije nego li su je odnijeli. Rekao je kako je let kasnio jer su je pokušavali pronaći", kazao je on.

Vjeruje se da je njegova torba bila poslana na aerodrom u Sao Paulu, gdje se momčad ukrcala na prvi let, a neimenovani igrač je tada upitao osoblje aerodroma da njegovu torbu pronađu na vezanom letu, u Santa Cruzu u Boliviji, kako bi iz nje mogao uzeti svoju videoigru.

Reuters je ranije javio da su bolivijski zvaničnici suspendovali letove aviokompanije Lamia, čiji se avion srušio u Kolumbiji prije dva dana, i smijenili rukovodstvo kompanije.