Farmaceutski rat
143

Pfizer optužen da je širio laži o vakcini najvećeg rivala

R. D.
Foto: Twitter
Foto: Twitter
Farmaceutski div Pfizer optužen je da je plaćao stručnjacima da se diskreditira vakcina protiv koronavirusa suparničke kompanije AstraZeneca, eksplozivno je otkriće priloga emitiranog na britanskom TV kanalu Channel 4.

Pfizer je navodno finansirao prezentaciju u kojoj su govornici tvrdili da AstraZenecina vakcina može uzrokovati rak te da nije sigurna za imunosno ugrožene pacijente.

Do te izjave navodno je došlo na edukacijskom seminaru u Kanadi prošle godine, ali nije poznato koliko je takvih prezentacija bilo i radi li se o izoliranom događaju.

Pfizer je odbacio ove optužbe te naveo kako se prezentacija lažno pripisuje njima i da ju je organizirala treća strana. Još jedan zanimljiv podatak iz istrage je da su troškovi proizvodnje za Pfizerove doze vakcina navodno koštali samo 76 penija po injekciji.

Budući da Pfizer naplaćuje 22 funte po dozi, ovo predstavlja maržu od 3.000 posto u odnosu na proizvodnu cijenu. Pfizer je poručio da su procjene krajnje netačne te da se nisu uzeti u obzir klinička istraživanja, proizvodnja na masovnom nivou te globalna distribucija.

Profesor sir Andrew Pollard, direktor Oxfordske grupe koja je razvila vakcinu AstraZeneca, odbacio je tvrdnje i upozorio na opasnosti širenja dezinformacija o vakcinama.

"Postoji ogroman rizik od dezinformacija, jer sve što tjera ljude da oklijevaju u vezi s vakcinacijom može riskirati njihove živote", rekao je.

"To može potkopati i utjecati na odluke koje ljudi donose o vlastitom zdravlju, ali i stvoriti nesigurnost za kreatore politike"