Svijet
65

Petomjesečna beba najmlađa žrtva izraelskih napada na Gazu

Anadolija
Foto: Anadolija
Foto: Anadolija
Najmlađa žrtva izraelskih napada na Gazu, koju godinama Izrael drži pod opsadom, je petomjesečna beba Lema, koja je preminula zbog teških povreda tokom napada na izbjeglički centar Refah u Gazi. javlja Anadolija.

Novinar Anadolije je saznao da je beba Lema teško povrijeđena u izraelskim napadima dok je spavala u svome krevetiću u izbjegličkom kampu Refah u Gazi. Tokom zračnih napada izraelske vojske petomjesečna beba je zbog jake detonacije pala sa kreveta prilikom čega je teško povrijeđena. Odmah je prebačena u najbližu bolnicu gdje je preminula uslijed krvarenja koje je zadobila padom sa kreveta.

Majka bebe Iman el-Satri (27) ispričala je kako je Lemu ostavila u krevetu da spava ne znajući da će se desiti izraelski napadi.

Nakon što je čula zvuke eksplozije, kako kaže, odmah je otrčala do sobe gdje je ostavila bebu koju je pronašla na podu. Ispričala je da su bebu hitno prebacili u lokalnu bolnicu gdje je utvrđeno da ima obilno krvarenje u mozgu. Majka bebe je ispričala kako je uprkos velikim naporima doktora i osoblja u bolnici Lema preminula.

"Kada se Lema rodila bila sam vrlo sretna. Bila je moja jedina beba. Kada su počeli posljednji izraelski napadi nisam je nikada samu ostavljala u strahu da se nešto ne bi desilo. Ali ovo je Božija sudbina. Ovaj put sam je ostavila samu i od jačine detonacije je pala na pod i umrla", ispričala je uplakana majka.

Prema navodima palestinskih vlasti, u izraelskim napadima na Gazu samo u posljednjih nekoliko dana je ubijeno na desetine djece i žena.

Jučer je u jednom naselju na priobalnom području u Gazi ubijeno četvero djece starosne dobi od devet do 12 godina.

U napadima izraelske vojske na Gazu od 7. jula do danas je ubijeno 230 Palestinaca dok je 1.685 ranjenih.