Svijet
5

Peti vanredni izbori u šest godina: Slaba izlaznost na izborima u Grčkoj

Klix.ba
(Foto: EPA)
Na vanrednim parlamentarnim izborima, drugim ove godine, Grci danas biraju novi saziv parlamenta nakon što je premijer Tsipras podnio ostavku.
Za Grke su ovu peti vanredni izbori u šest godina otkako se država suočava sa teškom ekonomskom krizom. Ovog puta na vanredne izbore se odlučio Alexis Tsipras, vođa ljevičarske Syrize, nakon što je izgubio parlamentarnu većinu poslije postizanja sporazuma sa kreditorima.

Tsipras je parlamentarnu većinu izgubio jer se dio stranke na čijem je čelu pobunio protiv dogovora sa evropskim kreditorima koji je Tsipras prihvatio.

Većina analiza predviđa da će tijesnu borbu za pobjedu voditi Syriza i Nova demokratija. Na kraju, za formiranje nove vlade, ključno će biti ko će imati veći koalicioni potencijal, odnosno koje će stranke pored ove dvije ući u parlament i koga će izabrati za koalicionog partnera.

Treća po broju glasova mogla bi biti ljevičarska stranka Pasok ili pak krajnja desnica oličena u Zlatnoj zori.

Prvi podaci sa birališta u Grčkoj pokazuju da je izlaznost slaba, što ukazuje na umor glasača koji već treći put ove godine izlaze na biračka mjesta.

Do podneva je na jednom biralištu u centru Atine glasalo samo 37 od ukupno 530 registrovanih glasača, a na drugom samo 51 od 512, rekli su za Reuters zvaničnici na tim glasačkim mjestima.



Grčka televizija ERT je objavila da je na jednom biralištu u predgrađu Atine u prva tri sata od početka glasanja, u sedam sati izjutra po lokalnom vremenu, glasalo tek 25 glasača.

Pravo glasa ima 9,8 miliona osoba, a glasačka mjesta se zatvaraju u 16 sati. Prvi rezultati se očekuju oko 19 sati.