Svijet
0

Petero djece ranjeno u napadu NATO-a u Afganistanu

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Petero djece greškom je ranjeno tokom zračnog napada NATO snaga u južnoj afganistanskoj provinciji Helmand, saopćili su danas zvaničnici koalicije a prenio AFP.

"Meta helikoptera bio je poznati pobunjenik. Kao rezultat te akcije petero djece je ozlijeđeno", navedeno je u saopćenju međunarodnih snaga za Afganistan (ISAF).

Ozlijeđeni su smješteni u bolničkom centru ISAF-a, a istraga incidenta, koji se dogodio u subotu, nastavljena je.

Provincija Helmand, uporište talibana, najsmrtonosnija je oblast za međunarodnu koaliciju čija borba protiv pobunjenika traje gotovo deceniju, navela je francuska agencija.

Civilne žrtve NATO operacija su osjetljiva tema u Afganistanu, gdje je višegodišnja intervencija stranih vojnika stvorila netrpeljivost prema predsjedniku Hamidu Karzaiju i njegovim zapadnim saveznicima.

Nasilje je sada na rekordnom nivou u Afganistanu, sa više od 1.400 nastradalih civila u ovoj godini, 15 posto više nego u prvoj polovini 2010., tvrdi se u nedavnom izvještaju UN-a.

NATO snage zajedno s afganistanskim snagama sigurnosti, odgovorne su za 14 posto civilnih gubitaka, dok, prema UN-u, za 80 posto odgovornost snose pobunjenici.