Fico prezadovoljan
30

Peter Pellegrini novi je predsjednik Slovačke: Pobjeda koja je značajan vjetar u leđa novoj vladi

A. Ku.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Peter Pellegrini pobijedio je prozapadnog diplomatu Ivana Korčoka u utrci za predsjednika Slovačke u drugom krugu izbora u subotu, dajući vladajućoj koaliciji premijera Roberta Fica potpunu kontrolu nad izvršnom i zakonodavnom granom vlasti.

Rezultati pokazuju da je Pellegrini imao 53 posto glasova, dok je Korčok dobio 47 posto.

"Ova pobjeda je ogromna potvrda za mene", rekao je Pellegrini.

Fico je rezultat nazvao nevjerovatnom i velikom pobjedom naroda Slovačke.

Nakon što ga je Korčok pobijedio za pet postotnih poena u prvom krugu izbora prije dvije sedmice, Pellegrini je 24. marta obećao da neće imati agresivnu taktiku uoči subotnjeg drugog kruga.

Korčok koji podržava opoziciju rekao je da ne vidi razlog za slanje slovačkih vojnika da se bore u susjednoj Ukrajini, ali je dodao da podržava Kijev u njegovom ratu protiv invazije ruskih snaga jer "sigurnost Ukrajine povećava sigurnost Slovačke".

Ministar odbrane Robert Kaliňák je 28. marta najavio da će oko 20.000 slovačkih vojnika i službenika ministarstva dobiti proljetni bonus od 500 eura.

Dan prije glasanja u subotu, članovi Pellegrinijeve stranke podijelili su forografije krhke starije žene koja grli muškarca u vojničkom odijelu, uz natpis: "Izađite i glasajte. Ne dozvolite da slovački sinovi i unuci ginu u ratu".

Bloger Jakub Goda je objavio da je na originalnoj slici iz 2022. godine vojnik nosio plavo-žutu ukrajinsku (tj. ne slovačku) oznaku na ramenu, koja je fotošopirana.

"Sada vidimo da neko može dobiti predsjedništvo bez vođenja transparentne kampanje", rekao je Korčok kasno u subotu.

U Slovačkoj predsjednik ima ograničena ovlaštenja koja uključuju imenovanje ambasadora, vraćanje zakona u parlament i izdavanje amnestije.