Svijet
13

Pet važnih činjenica o Jemenu i trenutnom konfliktu u ovoj zemlji

Klix.ba
Foto: AFP
Foto: AFP
Jemen je jedna od najsiromašnijih i najnestabilnijih zemalja na svijetu. Ipak, Jemen za regionalne igrače ima ogromnu stratešku važnost.

Prva činjenica koju je važno znati o Jemenu i trenutnom konfliktu jeste njegov strateški položaj. Zbog obilnijih padavina Jemen ima plodnije tlo, ali zbog relativno slabih prirodnih resursa, posebno nafte, većina stanovništva živi u siromaštvu.

Ipak, činjenica da Jemen leži na samom jugu Arabijskog poluotoka ima veliku važnost. Tuda prolazi jedna od najznačajnijih pomorskih ruta koja spaja Aziju i Evropu, a u blizini Jemena nalaze se neke od najčešće korištenih pomorskih tačaka na ovom putu. Tim rutama svakodnevno prolazi hiljade brodova s naftom, a jemenska luka Aden jedna je od svjetskih luka s najviše prometa.

Druga važna činjenica jeste da postoje značajne razlike između sjevera i juga Jemena. Dugogodišnji rat između Sjevernog i Južnog Jemena okončan je tek 1990. kada se ova zemlja ujedinila. Sjeverni Jemen proglasio se nazavisnom republikom 1970. godine, a snažnu podršku imao je od Egipta. Konačno, monarhistički jug, podržavan od Saudijske Arabije, pristao je 1990. da se ujedini sa Sjevernim Jemenom, a prvi predsjednik postao je Ali Abdullah Saleh.

Pored ovog sukoba između juga i sjevera, izvan većih gradova postoje područja koja u potpunosti kontroliraju lokalna plemena.

Treća važna činjenica o Jemenu jeste da u njemu većinski žive muslimani, pri čemu je vrlo izražena podjela na sunije i šije. Ovih posljednjih ima oko 40 posto i pripadaju ogranku šiizma koji se naziva zejdijama. Sunije su unazad nekoliko posljednjih decenija pod jakim utjecajem vehabizma koji dolazi iz Saudijske Arabije, a koji je izrazito netolerantan prema šijama.

Četvrta važna činjenica je razumjeti ko su Husijuni. To je pleme, odnosno etnička zajednica, koja je glavni reprezent šiizma, a njihovo ime dolazi od plemenskog lidera i bivšeg jemenskog parlamentarca Husseina Badreddina al-Houthija. Unazad nekoliko godina oni se bore protiv centralne vlasti optužujući je da je provehabijska te traže veću autonomiju za područja koja kontroliraju. Jemenske vlasti optužuju Hezbolah i Iran da aktivno podržavaju Hulusije, što oni demantiraju.

Peta činjenica koju treba uzeti u obzir jeste da je Jemen od 2009. snažno uporište Al-Kaide. Nakon što su se ogranci Al-Kaide iz Saudijske Arabije i Jemena spojili u jedinstvenu organizaciju (Al-Kaida Arabijskog poluostrva) postali su jedna od najopasnijih terorističkih organizacija. S jednakom žestinom se bore i protiv šiizma, ali i protiv vladajuće porodice u Saudijskoj Arabiji.