{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Pet novih nestalnih članica u Vijeću sigurnosti UN-a

S
1.1.2012. u 12:09
0
1
Pet novih nestalnih članica u Vijeću sigurnosti UN-a
0
Pet novih nestalnih članica u Vijeću sigurnosti UN-a
Azerbejdžan, Gvatemala, Maroko, Pakistan i Togo danas su zvanično započele dvogodišnji mandat kao nestalne članice Vijeća sigurnosti Ujedinjenih nacija.
Tih pet država izabrano je za pet nestalnih članica, na mjesto BiH, Brazila, Gabona, Libana i Nigerije. Prema procjenama diplomata, ne očekuje se da će njihov dolazak donijeti velike promjene u glasanju o važnim pitanjima, jer stalne članice Velika Britanija, Kina, Francuska, Rusija i SAD mogu staviti veto na svaku rezoluciju.

Pet novih članica izabrano je u periodu velikih nesuglasica u VS UN u vezi sa načinom na koji to tijelo svjetske organizacije treba da odgovori na "arapsko proljeće".

Napetostima u međusobnim odnosima 15 članica VS, koje su najprije izazvane usvajanjem rezolucija koje su otvorile put za vojnu intervenciju u Libiji, dodatno su doprinijeli nemiri u Siriji i novi događaji u Iranu. U međuvremenu, rastuće tenzije oko Irana uzrok su podjela unutar 15-članog tijela.

"To povremeno podsjeća na hladni rat", rekao je jedan zapadni diplomata. Ruski izaslanik u UN Vitalij Čurkin rekao je da bi rat VS UN "mogao biti ozbiljno poremećen" ukoliko se tenzije nastave.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: