Krajem godine BiH ističe mandat
0

Gvatemala, Maroko, Pakistan i Togo nove članice UN-a

FENA
Generalna skupština Ujedinjenih nacija izabrala je Gvatemalu, Maroko, Pakistan i Togo kao nove nestalne članica Vijeća sigurnosti, dok će se izbor još jedne države obaviti u ponedjeljak.

Preostalo je još samo da se članice UN izjasne koja će istočnoevropska država od 1. januara u naredne dvije godine biti u Vijeću sigurnosti, jer ni nakon čak devet krugova glasanja, kandidati Slovenija i Azerbejdžan nisu uspjeli da dobiju neophodnu dvotrećinsku većinu.

Krajem ove godine, mandat u Vijeću sigurnosti ističe Bosni i Hercegovini, Brazilu, Gabonu, Libanu i Nigeriji.

Vijeća sigurnosti UN-a ima ukupno 15 članica - pored pet stalnih, tu je i deset nestalnih, koje imaju dvogodišnji mandat. Da bi neka država postala nestalni član potrebno je da dobije dvije trećine glasova u Generalnoj skupštini UN-a, koja okuplja 193 države članice ove svjetske organizacije. Statut UN predviđa da se nestalne članice biraju po regionalnim grupama: pet iz Afrike i Azije (uglavnom tri iz Afrike i dvije iz Azije), jedna iz istočne Evrope, dvije iz Latinske Amerike i Kariba te dvije iz grupe Zapadna Evropa i ostali.

Da bi se zadovoljio taj zahtjev, ovog puta birale su se dvije države iz Afrike, jedna iz Azijsko-pacifičkog regiona, jedna iz istočne Evrope i jedna iz Latinske Amerike. Jedina zemlja čiji je izbor od početka bio izvjestan bila je Gvatemala, jer su se prethodno oko njene kandidature dogovorile zemlje iz regionalne grupe Latinska Amerika i Karibi.

Oko ostalih članica takvi neformalni dogovori nisu postignuti, pa su se kandidovale tri afričke (pored Maroka i Toga, još i Mauritanija), dvije azijske (pored Pakistana još i Kirgizija) i tri istočnoevropske države (Azerbejdžan, Slovenija i Mađarska).

Pored Gvatemale, u prvom krugu glasanja izabrani su još Maroko i Pakistan. U drugom krugu, međutim, nijedna država nije dobila dvotrećinsku vaćinu, pa se ponovo glasalo, tako da je Togo izabran u trećem krugu.

GIasovi su, međutim, ostali podeljeni kada se radi o kandidatima iz istočnoevropske grupe. Mađarska je, sa najmanje glasova, ispala još u prvom krugu glasanja, ali ni Azerbejdžan, ni Slovenija nisu dobili neophodnu većinu. Sinoć, u poslednjem, devetom krugu, Azerbejdžan je dobio 113, a Slovenija 77 glasova.

Stalne članice Vijeća sigurnosti UN-a su SAD, Rusija, Kina, Francuska i Velika Britanija, a nestalne su Indija, Južna Afrika, Kolumbija, Njemačka i Portugalija, kojima mandat ističe 31. decembra 2012. godine, kao i još uvek, do 31. decembra ove godine, Bosna i Hercegovina, Brazil, Gabon, Liban i Nigerija.