Blago iz 18. vijeka
30

Pet muškaraca osuđeno za pljačku u Dresdenu, strahuje se da se dio dragulja nikada neće pronaći

I. M.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Petorica muškaraca proglašena su krivima za pljačku dragulja u njemačkom gradu Dresdenu. Lopovi su ukrali dragocjene predmete u vrijednosti od 113 miliona eura iz gradskog državnog muzeja 2019. godine.

Policija je pronašla mnoge dragulje, uključujući mač optočen dijamantima, ali se strahuje da ostatak opljačkanog blaga možda nikada neće biti pronađen.

Muškarci, svi članovi zloglasne kriminalne porodične mreže, suočit će se sa kaznama od četiri do šest godina zatvora.

Navodi se da je ovo bila pomno planirana pljačka. Grupa, koja je živjela u Berlinu, posjetila je lokaciju nekoliko puta i unaprijed pripremila ulaznu tačku, koristeći hidrauličnu mašinu za rezanje kako bi prerezala rešetke zaštite prozora prije nego što ih vrati na mjesto. Zatim su u ranim jutarnjim satima 25. novembra 2019. zapalili prekidač u blizini muzeja, zbog čega se u okolnim ulicama ugasila rasvjeta, dok su dvojica muškaraca ušla unutra.

Videonadzorne kamere su snimile lopove kako nose maske i sa sjekirama ulaze u raskošno ukrašen Gruenes Gewoelbe (ili Green Vault) i razbijaju staklene vitrine kako bi došli do blaga, piše BBC.

Lopovi su zatim prskali aparat za gašenje požara pjenom kako bi prikrili tragove prije nego što su pobjegli u automobilu marke audi koji su potom ostavili na parkingu i zapalili prije nego što su pobjegli nazad u Berlin.

Nakon jednogodišnje istrage, policija je izvršila prva hapšenja. Svi danas osuđeni pripadnici su takozvanog "Remmo klana". U Njemačkoj postoji nekoliko "klanova", porodične mreže arapskih korijena odgovorne za veliki organizirani kriminal.

Jedan od lopova iz Dresdena ranije je osuđen za krađu džinovskog zlatnika, teškog 100 kg, iz berlinskog muzeja Bode 2017. Novčić nikada nije pronađen i vjeruje se da je razbijen ili otopljen.

"Postoje ljudi koji kradu umjetnička djela iz strasti prema umjetnosti, ali ovo je zapravo bilo suprotno. Nisu imali pojma šta su uzeli", kaže Marion Ackermann, generalna direktorica Državnih umjetničkih kolekcija u Drezdenu.

Prvo su postojali strahovi da je, kao i zlatni novčić, blago zauvijek izgubljeno.

Ali, mnogi od ukradenih predmeta vraćeni su u muzej nakon što su trojica muškaraca priznala krađu i pristala otkriti lokaciju plijena u zamjenu za blaže kazne kao dio dogovora s tužiocima.

Ipak, nekoliko komada još uvijek nedostaje, uključujući vrlo rijedak dijamant koji se zove Bijeli kamen Saksonije.

Predmeti su bili dio riznice koju je u 18. vijeku sakupio August Jaki, kralj Poljske. Ne samo da je skupio komade prekrivene dijamantima i dragim kamenjem, već je dizajnirao i Zeleni trezor u kojem ih je izložio.

Profesor Akerman kaže da je gubitak dijela kolekcije bio posebno bolan jer je Augustov koncept tada, kao i sada, bio da posjetilac treba da vidi cijli ansambl zajedno i da bude zadivljen raznolikošću boja i kamenja.