Pušili listove koke
94

FOTO+VIDEO / Peruanski šamani predviđaju pobjedu Baracka Obame

Klix.ba
(Foto: AFP)
Dok neke ankete pokazuju kako su Barack Obama i Mitt Romney izjednačeni u utrci za američkog predsjednika, za peruanske šamane pitanje pobjednika je već jasno.

Koristeći maracase (autohtoni instrument naroda južne Amerike) i pušeći listove stabljike koke i halucinogena pića, grupa peruanskih šamana predvidjela je pobjedu Obame na predsjednčkim izborima u SAD-u.

Noseći tradicionalnu nošnju Nada, grupa od 12 muškaraca i žena okupila se na brdu San Cristobal u Limi. Oni su palili tamjan i trljali ga po plakatu Baracka Obame, što bi sadašnjem predsjedniku trebalo donijeti sreću.

Šamani su, nakon toga, "napali" plakat Mitta Romneyja mačevima i maracasima.

"Apus (bog planina u peruanskoj mitologiji) nam kaže da će Obama biti ponovo izabran na mjesto predsjednika SAD-a", kazao je Juan Osco, poznatiji kao Šaman iz Anda.

Šamani su pjevali, zviždali i plesali u krugu ispred mnogobrojnih novinara koji su kasnije napustili mjesto ceremonije. Osim pušenja, žvakali su listove koke koja se koristi u raznim tradicionalnim ceremonijama od vremena Inka.

Obaminu pobjedu je predvidio i vrač John Dimo iz rodnog sela Obaminog oca u Keniji. Dimo je nakon gatanja, uz korištenje raznih predmeta i kostiju životinja, zaključio da će Obama sigurno pobijediti.