Nakon pobjede na izborima
0

FOTO+VIDEO / Obamina baka predvodila slavlje u kenijskom selu Kogelo

Klix.ba
Sarah Abongo Obama (Foto: AFP)
Mještani kenijskog sela Kogelo, u kojem je rođen otac američkog predsjednika Baracka Obame, nervozno su iščekivali rezultate predsjedničkih izbora u SAD-u, a kada je konačno saopćeno da je njihov favorit osvojio drugi mandat, slavlje je moglo početi.

Nakon što je obznanjeno da je Obama pobijedio svog konkurenta Mitta Romneyja uslijedio je slavlje širom svijeta, a posebno veselo je bilo u selu Kogelo odakle novi stari američki predsjednik vuče korijene.

Mještani Kogela izbore su pratili na velikom ekranu postavljenom na osnovnoj školi koja nosi Obamino ime. Noć prije izbora, svi su bili nervozni i nestrpljivi, ali nakon što su saopćeni rezultati izbora sve se promijenilo.

Pjevalo se i plesalo, a zvučnici iz kojih su dopirale pjesme koje veličaju američkog predsjednika postavljeni su na kombi koji je prošao kroz čitavo selo. U slavlje su se uključili i lokalni motoristi formiravši kolonu koja je prošla selom, a posvuda su bile američke zastave i Obamine fotografije. Najsretniji su svakako bili članovi njegove porodice među kojima je baka Sarah Abongo Obama, koja nije skidala osmijeh s lica.

Glasnogovornik porodice Obama Malick Abongo je kazao da oni itekako imaju razloga za slavlje. "Nismo željeli ranije najavljivati nikakve proslave jer je sve vrijeme između Obame i Romneyja bila 'mrtva trka', ali sada možemo slaviti", kazao je Malick novinarima u Kogelu.

Jedan seljanin je rekao kako se selo priprema da organizira veliku proslavu. "To nam je jedina šansa da proslavimo zato je moramo iskoristiti", naglasio je.