Svijet
1.3k

Performans Bosanaca i Hercegovaca u St. Louisu rasplakao učesnike manifestacije posvećene Srebrenici

Klix.ba
(Foto: St. Louis Bosnians)
Mirnom šetnjom, izvođenjem performansa u kojem su ležali na zemlji stvorivši oblik cvijeta, te učenjem Fatihe, stotine Bosanaca i Hercegovaca koji žive u St. Louisu odalo je počast žrtvama genocida u Srebrenici.

Stltoday.com navodi da su oni istakli i zastave sa ljiljanima i hodali ulicama ovog grada kako bi odali počast žrtvama.

At. Louis walk for Srebrenica 2015

Posted by Amela Okanovic on Saturday, July 11, 2015

U mirnoj šetnji učestovalo je oko 1.500 osoba, a jedan od njih je bio i Edmir Orić, čiji je otac Ramiz ubijen u julu 1995. godine.

"Sjećanje boli, bio je to masakr. Tijelo mog oca pronađeno je 2010. godine, a ukopan je u Memorijalnom centru Potočari", rekao je Orić.

"To je bolno sjećanje. Ovo je bolan dan", dodao je Orić.

Na početku manifestacije koja je održana u parku kod ulica Morganford Road i Gravois Avenue intonirana je himna SAD-a i BiH, a uslijedilo je obraćanje organizatora, te svih onih koji su nešto željeli reći o najvećem zločinu počinjenom na tlu Evrope nakon Drugog svjetskog rata.

Posebno je upečatljiv bio trenutak kada su učesnici legli na zemlju stvorivši oblik cvijeta, što je bilo dirljivo, a mnogi nisu mogli suzdržati suze.

Upečatljiv je bio i govor Stevena Engelhardta, saradnika kongresmena Williama Lacyja Clayja. On je oštro osudio potez Vladimira Putina odnosno njegove zemlje koja je nedavno uložila veto na Rezoluciju o Srebrenicu koju je Vijeću Sigurnosti UN-a podnijela Velika Britanija.

"Naše pitanje njemu jeste: šta je to bilo ako ne genocid", rekao je Englehardt.

Dodao je da nije dovoljno samo prisjećati se genocida, jer "sjećanje bez djelovanja je prazno".

Nakon manifestacije, okupljeni su krenuli kroz grad i zarekli se da "nikada neće zaboraviti".