{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Manchester u SAD-u: Bosanci i Hercegovci napravili najveći Cvijet Srebrenice u svijetu

12.7.2015. u 10:13
7
Manchester u SAD-u: Bosanci i Hercegovci napravili najveći Cvijet Srebrenice u svijetu
7
Dvadeseta godišnjica genocida u Srebrenici obilježena je u proteklim danima širom svijeta.
Bosanci i Hercegovci koji žive u inostranstvu, od SAD-a do Australije, kao i širom Evrope, različitim manifestacijama, performansima, kao i šetnjama odali su počast srebreničkim žrtvama.

Tako su i Bosanci i Hercegovci okupljeni oko Udruženja Bošnjaka New Hampshireaa (ABNH) u SAD-u sa svojim prijateljima održali veliki marš u kojem su pored bh. građana iz Manchestera učestvovali i volonteri i gosti iz Bostona i okolnih gradova. Neke osobe su vozile tri sata da bi bile s njima i da bi odali počast žrtvama genocida.

Veliki broj građana Manchestera je došao da podrži ovaj događaj koji je izvođen na dvije lokacije.

Učesnici marša, njih oko 500 su se okupili u Victory Parku odakle su krenuli u simboličnu šetnju u tridesetak minuta udaljeni Derrifield Park gdje je održana centralna svečanost i gdje je od 8.372 zastavice napravljen Srebrenički cvijet prečnika 65 metara, sa 761 zastavicom u svakoj latici. Zastavica sa imenom najmlađe žrtve je ostavljena u centar da bi se simbolično pokazala dubina srebreničke tragedije.

"Ovo je vjerovatno najveći Cvijet Srebrenice ikad napravljen u svijetu", navode organizatori.

Tokom programa su djeca žrtava genocida u Srebrenici čitala priče svojih roditelja. Oni su na emotivan način ispričali neke detalje iz života, gubitak najmilijih, marš do slobodne teritorije u julu 1995. godine. Kroz suze i u nevjerici, posjetioci su pažljivo slušali. Prilikom dolaska na centralnu svečanost dijeljene su brošure sa pitanjima i odgovorima vezanim za Srebreničku tragediju a učesnici marša su se mogli upisati i u knjigu utisaka.

U publici su bili i gosti iz javnog i političkog života grada a specijalni izaslanik senatorice Jeanne Shaheen, Letizia Ortiz je pročitala pismo koje je senatorica Shaheen uputila Bosancima i Hercegovcima Manchestera. Za ovaj gest je senatorica i bivša guvernerka Savezne Države New Hampshire, koja je iskreni prijatelj Bosne i Hercegovine i koja je jučer ponovo bila u Srebrenici u delegaciji sa predsjednikom Clintonom, dobila dugi aplauz.

"Marš i svečanost je organizovan od stane ABNH i grupe od pedesetak volontera koji su u zadnjih mjesec dana vrijedno radili praveći zastavice i pišući imena svake žrtve na zastavici ali i sve ostale radnje da bi jedan ovakav događaj mogao uspješno da se organizuje", navode organizatori u svom saopštenju.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: