Svijet
0

Peres: Nuklearna opcija je instrument koji vodi do mira

FENA
Shimon Peres
Shimon Peres
Predsjednik Izraela Shimon Peres, koji se smatra ocem izraelskog nuklearnog programa, nastojao je jučer da opravda politiku dvosmislenosti koji je njegova zemlja usvojila u odnosu na to pitanje.

O Iranu Peres je rekao da novi predsjednik te zemlje Hassan Rouhani predstavlja šansu, za razliku od izraelskog premijera Benjamina Netanyahua koji tvrdi da je taj umjereniji lider "vuk u ovčijoj koži".

"To je šansa, još uvijek neodlučna", rekao je Peres za televizijsku mrežu France 24, dodavši: "Očito postoje razlike s Iranom (oko njegovog nuklearnog programa), ko će pobijediti ja ne znam".

Strani eksperti kažu da Izrael ima najmanje 100 nuklearnih bojevih glava, ali ta zemlja, koja nije potpisala sporazum o neširenju takvog oružja, nikada to nije potvrdila, niti porekla.

Peres je nastojao da odbrani takvu politiku, rekavši da je služila za zastrašivanje.

"Zavisi zašto želite nuklearno oružje. Za mene je nuklearna opcija instrument da vodi do mira, ne do napada", rekao je Peres, čija je uloga u političkom životu Izraela uglavnom ceremonijalna.

"To je bilo zastrašivanje koje nema veze s realnošću da li ga imate ili ne. Fantazija igra izuzetno veliku ulogu da poveća zastrašivanje, dakle to je dvosmisleno, jeste. Zašto bih morao da objašnjavam?", kazao je izraelski predsjednik.