Svijet
0

Peres: Izrael ima odgovor na iransku prijetnju

FENA
Shimon Peres
Shimon Peres
Izraelski predsjednik Shimon Peres rekao je u utorak da Izrael ima "odgovor" na iransku nuklearnu prijetnju, ponavljajući da je ona problem za cijeli svijet, a ne samo za Izrael.

"Izrael ima odgovor na iranski problem. No za njegovo je rješavanje odgovorna čitava međunarodna zajednica. To ne može biti samo izraelska stvar", ocijenio je Peres na godišnjoj konferenciji izraelskih ambasadora koja se održava u Jerusalemu.

On je u svom govoru istaknuo da je izraelska doktrina takozvane namjerne nejasnoće na nuklearnom polju "djelotvorno" sredstvo za odvraćanje Teherana.

Ta doktrina znači da Izrael, koji nije potpisao ugovor o neširenju nuklearnog oružja, nikada ne priznaje, ali i ne negira da raspolaže nuklearnim arsenalom.

Po ocjeni stranih stručnjaka, jevrejska država ima od 200 do 300 nuklearnih bojnih glava koje se izrađuju zahvaljujući reaktoru u Dimoni, u pustinji Negevu, na jugu Izraela. Izrael tvrdi da je postrojenje u Dimoni, sagrađeno prije više od 40 godina, namijenjeno istraživanju.

"Izrael ima sredstva za odvraćanje, stvarna ili ne. Niko tačno ne zna što ima u Dimoni, ali moram reći da su nagađanja i sumnje bliskoistočnih zemalja u vezi s time iznimno djelotvorni za izraelsko odvraćanje", komentirao je Peres.

"Odluka Izraela da svih ovih godina vodi neodređenu politiku bila je prilično mudra", dodao je.

Predsjednik Peres, kao i drugi izraelski čelnici, natuknuo je nedavno da Izrael ne odbacuje vojno rješenje u vezi s Iranom.