Opisao ubistvo terorističkog vođe
2

Pentagon prijeti tužbom marincu koji je napisao knjigu o Bin Ladenu

Klix.ba
Matt Bissonnette
Matt Bissonnette
Pentagon je zaprijetio tužbom bivšem marincu koji je napisao knjigu o prošlogodišnjem ubistvu vođe terorističke organizacije Al Kaida Osame bin Ladena. Upozoren je da krši dogovor o tajnosti i federalni zakon.

U pismu autoru knjige Mattu Bissonetteu, generalni savjetnik Jeh Charles Johnson je napisao da Pentagon namjerava iskoristiti sva legalna sredstva protiv marinca i njegovog izdavača Penguin Putnam.

"Ministarstvo odbrane smatra da ste prekršili ugovor koji ste potpisali. Objavljivanje knjige će pogoršati situaciju", napisao je Johnson.

Knjiga nosi naziv "No Easy Day" i govori o upadu marinaca u Bin Ladenovu utvrdu u Pakistanu, akciji koja je završila smrću najtraženijeg terorističkog vođe na svijetu. Priča rasvjetljava akciju marinaca i izazvala je kontroverze, jer marinci ne otkrivaju detalje o svojim operacijama.

Zvaničnici američke vlade su tek nedavno saznali da marinac piše knjigu koja sadži informacije o napadu na Bin Ladenovu utvrdu, treninzima i drugim misijama marinaca. Željeli su vidjeti primjerak knjige kako bi se uvjerili da nema povjerljivih informacija i da drugi članovi tima nisu identifikovani. Nakon pregledanja knjige Pentagon je poslao pismo Bissonnettea.

On je u knjizi napisao da je bio dio tima koji se penjao stepeništem i čuo paljbu.

"Prvi marinac u timu je vidio muškarca koji je provirio na vrata sa desne strane hodnika. Ne znam da li su ga meci pogodili ili ne", napisao je Bissonnette.

Marinci su ušli u sobu i vidjeli dvije žene koje su stajale iznad muškarca. Muškarac je ležao pored kreveta, žene su histerično plakale i govorile na arapskom jeziku. Jedna od njih je viknula i krenula ka prvom marincu u timu.

"Marinac je odložio svoj pištolj, zgrabio žene i pomjerio ih u ugao. Da je jedna od njih imala samoubilački prsluk, marinac bi spasio život ostalim. To je bila nesebična odluka koju je donio veoma brzo", napisao je Bissonette.

On je opisao i kako je drugi marinac ušao u sobu i vidio muškarca u bijeloj majici bez rukava i širokim pantalonama, koji je ležao na podu i trzao se. Autor knjige je napisao da je jedan od marinaca ispalio nekoliko metaka i "dovršio" Bin Ladena. Ubistvo se dogodilo iako je vladin advokat rekao marincima da, ukoliko Bin Laden ne bude predstavljao opasnost, treba biti samo uhapšen.

Autor knjige je pronašao dva nenapunjena vatrena oružja tokom pretraživanja sobe. Rekao je da Bin Laden nije bio spreman na odbranu i da nije imao namjeru da se bori.

Prema ranijim i kontradiktornim tvrdnjama američkog zvaničnika, Bin Laden je ustrijeljen nakon što su marinci ušli u sobu. Tada je rečeno da se teroristički vođa kretao vjerovatno prema oružju, nakon čega je ustrijeljen. U rukama nije imao oružje, ali je predstavljao prijetnju, rekao je američki zvaničnik.

Bissonnette je rekao da je imao pomiješane osjećaje prema američkom predsjedniku Baracku obami, koji je naredio operaciju.

"Niko od nas nije veliki Obamin fan. Poštovali smo ga kao komandanta vojske i zbog toga što nam je dao zeleno svjetlo za misiju", napisao je bivši marinac, koji je vojsku napustio u aprilu kao 36-godišnjak.

CNN je došao u posjed knjige koja će kupcima biti dostupna od 4. septembra. Prvi datum je bio 11. septembar, ali će se to dogoditi ranije zbog velikog interesa javnosti.